cjaTitlul de Capitală Culturală Europeană – 2021, la care tinde și Aradul a fost subiectul care a alimentat animozitățile în ședința Consiliului Județean. Consilierului Mircea Purcaru, președinte PC crede că Aradul are o concurență mult prea mare în cursa pentru obținerea titlului și ca atare, nu vede rostul implicării CJA în promovarea candidaturii orașului. În ședință, Purcaru a încercat să-și convingă colegii, de ce crede că Aradul nu are șanse să devină Capitală Culturală Europeană. „Din câte văd, dăm o mare importanță culturii. (…) Candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană este un proiect al primarului care ne-ar onora dacă ar fi pus în aplicare, dar trebuie să avem în vedere că suntem un municipiu de categoria a III“, a spus Mircea Purcaru. La remarcile consilierului, replicile nu au contenit să se oprească. „Eu nu mă consider cetățean de categoria a III-a. Arădenii sunt de categoria I și dacă vă uitați în jur puteți înțelege că Aradul merită să fie înscris în competiție.  Nu ai șanse să câștigi dacă nu participi“, i-a răspuns Nicolae Ioțcu, președintele CJA. Însă Mircea Purcaru și-a continat expunerea subliniând că Aradul are nevoie de investiții în sănătate, întrucât, județul nostrum ocupă locuri fruntașe în clasamentele privind incidența celor mai grave boli. „Mă bucur că spuneți de sănătate, dar când în ședință au fost proiecte pentru investiții în Spitalul Județean ați votat împotrivă“, a spus președintele CJA.

În schimbul de replici a intervenit și vicepreședintele CJA, Adrian Țolea care a explicat că, abia anul viitor în primăvară vor putea fi depuse candidaturile și în consecință, abia atunci se va ști care sunt orașele aflate în competiție. „În Olanda, titlul de Capitală Culturală Europeană a fost câștigat de cel mai mic oraș. Așa că ar fi mai bine dacă v-ați documenta“, a spus Adrian Țolea.

Consilierul Mircea Purcaru nu s-a oprit și dorind să-și susțină punctul de vedere a atins un punct delicat: „Dacă se dorește participarea, eu cred că s-ar putea încerca un parteneriat al Aradului cu Timișoara“.

Proiectul ce prevede participarea judeţului în calitate de membru fondator, la constituirea Asociaţiei „Arad – capitală culturală europeană 2021“ a fost aprobat în ședință, atât cu câtevavoturi împotrivă cât și cu câteva abțineri.

Asociaţia va pregăti dosarul de candidatură care va fi depus anul viitor şi va coordona programul manifestărilor şi evenimentelor care se vor desfăşura în Arad. Aradul şi-a lansat candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană – 2021, evenimentul având loc la Bruxelles, la Parlamentul European, în martie 2013.

Recomandările redacției