• Culesuri bune la salcâm şi tei.
  • În aşteptarea unui preţ mai bun, stocurile sunt dificil de gestionat.
  • Fondurile nerambursabile se obţin foarte greu.

Apicultura este o îndeletnicire care cu siguranță vine din pasiune. Deși primăvara – vara din acest an a fost capricioasă până acum, cu multe intemperii, sectorul apiculturii a avut mai puțin de suferit. Apicultorii au avut o recoltă bună până acum, dar desigur există alte nemulțumiri.
„Apicultorii sunt ceva mai optimiști anul acesta – spun asta pentru că am vorbit și cu alți apiculltori. Optimismul este legat de cantitatea de miere pe care am obținut-o. Au fost culesuri bune la salcâm și tei. Dacă vremea va fi bună vor fi condiții ca și culesul la floarea-soarelui să fie bun. De asemenea, familiile de albine s-au dezvoltat bine”, a spus Mircea Traian, un apicultor din județ.
Dacă de lucrurile care au depins de munca și iscusința lor, apicultorii sunt mulțumiți, există alte probleme care îi deranjează pe aceștia. Prețul mierii – care se face uneori pe spe­culații este o problemă pentru api­cultori. Dacă peste graniță, mierea pură, bio se vine de la preț mare, nu același lucru este valabil și pentru țară. „O nemulțumire ar fi legată de prețul care se oferă la kilogramul de miere. Pentru vânzarea angro a mierii. Sunt agenți co­merciali care pentru un kilogram de miere de tei oferă doar 11 lei. De asemenea, în fiecare an când se stabilește prețul de achiziție pentru miere ajunge să treacă o perioadă foarte lungă, ceea ce presupune dificultăți în stocarea mierii. Prețul se face de multe ori speculativ, în funcție de cules. Peste graniță, mierea obținută natural este prețuită mai mult”, a susținut Constantin Mnerie, un apicultor arădean.
Apicultorii consideră că sunt puține programe care să sprijine mai mult acest sector. Fondurile nerambursabile – și așa puține, se obțin greu.
„Ca să beneficiezi de fonduri trebuie să depui eforturi foarte mari și mă refer la chestiuni birocratice. Trebuie să investești mai întâi pentru ca apoi, în baza planului îți vei recupera banii. E puțin anevoios și de asta, apicultorii se bazează de multe ori mai mult pe forțe proprii”, a mai spus apicultorul.

Recomandările redacției