Simbolul falnic al Cortinei de Fier şi al Războiului Rece, Zidul Berlinului împlinește la 9 noiembrie 30 de ani de la demolare. Construit iniţial la 13 august 1961, Zidul a constituit vreme îndelungată cel mai cunoscut punct de frontieră din Republica Democrată Germană, scrie Click.
Construcţia înaltă de 3,6 metri a început să fie demolată la 9 noiembrie 1989 şi a fost pus la pământ complet la finele anului 1991.
Bucăţi impresionante din el au fost scoase la vânzare şi au ajuns în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. De la Cape Town, Africa de Sud şi până în Indonezia, din Marea Britanie şi până în Malaezia, fragmentele din Zid au inspirat zeci de artişti din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.
Angela Merkel a lansat sâmbătă, cu ocazia marcării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un apel la apărarea va­lorilor fundamentale, precum democraţia şi libertatea, în contextul provocărilor în creştere pentru Europa, relatează Agerpres.
De ce a fost construit Zidul
Piatra de temelie a infamului zid care a despărţit Germania federală (vestică) de cea comunistă (răsăriteană) a fost pusă pe 13 august 1961, iar un an mai târziu, pe 17 august, construcţia a făcut prima victimă: Peter Fechter, un tânăr de 18 ani, a fost împuşcat mortal de poliţiştii de frontieră în timp ce încerca să treacă în Ber­linul de Vest. Până la sfârşitul lui 1989, când a început demolarea zidului, au fost în jur de 5.000 de tentative de evadare din RDG, iar numărul celor ucişi e undeva între 192 şi 239 (cifrele consemnate în rapoarte variază).
Conceput de administrația liderului comunist al Germaniei de Est, Walter Ulbricht, și aprobat de liderul sovietic Nikita Hrușciov, zidul a reprezentat o barieră de separare a Berlinului occidental de Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani pentru a stopa migrația oamenilor între Est și Vest.

Recomandările redacției