Şcoala Doctorală din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Vieţii a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Asociaţia Română de Urologie şi TEMCO România, au organizat, în perioada 12-14 iulie 2016, la Clinica Universitară de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, workshop-ul „Urologie pe simulator simbionix”, unde au participat 30 de medici rezidenţi din Centrele Universitare din Arad, Cluj, Oradea şi Timişoara.
La festivitatea de închidere a proiectului au participat Iustin Cionca, preşedintele CJA, conf. univ. dr. Mirandolina Prişcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Molnar Emeric, director cancelarie din cadrul Prefecturii Arad, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică și studii doctorale a UVVG, care a transmis mesajul d-nei prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG şi al prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, prof. univ. dr. Ioan Ioiart, conducător de doctorat, din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, coordonatorul proiectului, şef. lucrări. dr. Ciprian Pribac, directorul SCJU, medici rezidenţi şi cadre didactice ale Universităţii.
Prof. univ. dr. Ioan Ioiart, cadru didactic al Facultăţii de Medicină a UVVG, coordonatorul proiectului, a declarat: „Medicii rezidenţi ai Universităţii noastre, dar şi din alte centre universitare partenere, au efectuat practică pe două simulatoare de ultimă generaţie, care permit efectuarea unor operații exact ca şi pe om, unde sunt prezentate diferite situații anatomo-clinice. Este o metodă obligatorie, care trebuie introdusă pentru educarea tinerilor medici rezidenți şi a studenţilor. În anul al II-lea vom trece pe model experimental porcin, unde se folosesc porci de laborator, anesteziați, intubați, folosind instrumente pe care le folosim și la om, iar ulterior, în anii III, IV și V, se va efectua practică în sălile de operație. Mulţumesc firmei TEMCO România, care a sponsorizat, cu aceste aparate destinate practicii medicilor rezidenţi, atât Şcoala de Vară de la Băile „Peştera Ialomiţei”, care s-a desfăşurat în urmă cu câteva zile, cât şi workshop-ul organizat de Şcoala Doctorală din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Au avut loc cursuri şi prezentări de cazuri realizate de medicii rezidenți şi teste de evaluare după model american, iar la final s-au acordat, în urma unei evaluări, diplome participanţilor. Suntem în discuţii cu reprezentaţii Consiliului Judeţean Arad, a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” pentru achiziţionarea acestor aparate, care acoperă toată medicina – urologie, ortopedie, ginecologie
şi care ar costa aproximativ 1.400.000 de euro ”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Ioiart, conducător de doctorat, din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi coordonatorul proiectului.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a subliniat: „Mă bucur că am fost prezent la această demonstrație cu simulatoarele. Mi se pare o investiție extrem de necesară, atât pentru instruirea noilor medici, cât și pentru Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Consider că ar fi necesar un parteneriat între Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Consiliul Județean Arad și Primăria municipiului Arad pentru a identifica sursele de finanțare necesare acestor investiții”.
Molnar Emeric, director cancelarie din cadrul Prefecturii Arad, a declarat că evenimentul organizat de UVVG este extrem de important și benefic pentru comunitatea medicală din domeniul urologiei. „Cred că medicii rezidenți vor putea valorifica la maxim cercetările dobândite în activitatea lor profesională ulterioară. Important de menţionat este sprijinul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Arad, precum și suportul oferit de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, dar și aportul științific al domnului prof. dr. Ioan Ioiart pentru desfășurarea acestui proiect”.
„Colaborarea dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad este foarte bună. Sunt încântată și mândră de faptul că tinerii medici rezidenți pe care i-am văzut sunt de fapt foștii noștri studenţi. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” crează cadre de bună calitate. Sperăm ca acest proiect să se concretizeze şi pe viitor, deoarece din partea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă există toată deschiderea și sunt convinsă că împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” vom realiza foarte multe”, a precizat conf. univ. dr. Mirandolina Prişcă, manager general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică și studii doctorale, a subliniat:  „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este deosebit de onorată de realizarea acestui training. De altfel, această conferinţă face parte dintr-un set de cursuri practice și conferințe organizate de Școala Doctorală de Medicină pentru doctoranzii săi. Profesorul dr. Ioan Ioiart este conducător de doctorat activ în cadrul Școlii Doctorale de Medicină, iar împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Consiliul Judeţean şi Primăria Arad dorim înfiinţarea unui Centru de simulare pentru medicii rezidenţi din partea de vest a ţării. Am organizat, de la începutul anului și până acum, cel puțin cinci astfel de conferințe și cursuri practice pentru doctoranzii școlii doctorale, astfel încât calitatea acestora să crească continuu”, a precizat prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică și studii doctorale din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
 Daniel Albu 

Recomandările redacției