Italia – condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în cazul unei persoane transgen

0
375

Italia a încălcat drepturile unei persoane transgen atunci când nu i-a permis acesteia să adopte un prenume de femeie înainte de a trece printr-o intervenție de schimbare de sex – a decis joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează DPA şi EFE.

Persoana în cauză, care arăta deja ca o femeie din 1999 şi care folosea un nume de femeie în viaţa cotidiană, a primit aprobarea de a efectua operaţia de schimbare de sex din partea unui tribunal din Roma, în mai 2001.

Ei nu i s-a dat voie însă să-şi schimbe oficial prenumele până când tribunalul nu a confirmat că intervenţia chirugicală a fost efectuată şi a emis un verdict final privind identitatea sa de gen, în octombrie 2003.

Procedurile prea rigide au pus-o într-o poziţie care ar fi putut s-o facă se simtă umilită, vulnerabilă şi neliniştită pentru o perioadă nerezonabil de lungă, a apreciat în verdict CEDO.

Acestea au dus la o încălcare a dreptului ei la respectarea vieţii private şi a vieţii de familie, a decis curtea europeană.

Italia şi-a schimbat între timp legea în aşa fel încât tribunalele să poată autoriza o schimbare a numelui atunci când aprobă intervenţia chirugicală pentru schimbare de sex.

CEDO a precizat că verdictul său potrivit căruia drepturile reclamantei au fost încălcate reprezintă o compensaţie suficientă, dar a decis că Italia trebuie să-i plătească suma de 2.500 de euro, reprezentând cheltuieli de judecată. Potrivit EFE, reclamanta solicitase şi daune morale în valoare de 10.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.