Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat, marți la Bruxelles, că România va avea, în perioada Președinției Consiliului UE, o abordare echilibrată în ceea ce privește migrația, precizând că „nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor cote”.

Întrebat, într-o conferință de presă, marți la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, despre strategia României asupra pachetului privind migrația, în perioada mandatului Președinției Consiliului UE, George Ciamba a spus că țara noastră își propune o abordare echilibrată.

„Putem avea mai multe practici. Migrația este unul dintre cele mai complicate dosare. Vă asigur că vom face tot ce putem pentru a obține rezultate, dar până la urmă nu va depinde de noi, ci și de alți actori. Nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor cote, ci încercăm să obținem un echilibru. Vom fi un partener corect și în cadrul colaborării cu PE, și cred că în acest dosar e cea mai importantă abordare”, a afirmat ministrul român delegat pentru Afaceri Europene.

Chestionat în legătură cu criticile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a exprimat „dubii” cu privire la capacitatea României de a deține Președinția Consiliului UE, George Ciamba a răspuns: „Am luat lucrurile din mers. Suntem pregătiți pentru Președinția Consiliului UE. Mă voi întâlni cu președintele Comisiei Europene în câteva zile. Și cred că această vizită e răspunsul la întrebare”.

La finalul anului precedent, Jean-Claude Juncker a spus că deşi este „bine-pregătit din punct de vedere tehnic”, Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles „deplin” ce presupune acest mandat la Președinția Consiliului UE.

Președintele CE sugera că România ar trebui să aibă o abordare prudentă care „presupune şi disponibilitatea de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte unele preocupări”, adăugând că are unele dubii în această privință.

Recomandările redacției