excedentLa atâtea investiții la care s-a angajat – unele presupunând cheltuieli majore, neprevăzute acum câteva luni – administrația județeană se bazează pe excedentul bugetar pe anul trecut. Preluarea în administrare a drumurilor Arad – Șiria și Arad – Felnac, dar și proiectele din sistemul medical determină Consi­liul Județean să caute noi resurse de finanțare. Având însă un excedent bu­getar consistent, administraţia poate acoperi lucrări deja executate, dar poa­te şi demara noi investiţii. Aşa se face că CJA foloseşte peste 14,4 milioane din ce s-a economisit în anul precedent. Mare parte din fonduri sunt alocate pentru achitarea unor cheltuieli pentru lucrări deja executate.
La finele săptămânii trecute, aleşii judeţeni au aprobat un proiect pentru modificarea unei hotărâri emise în luna martie, ce prevede folosirea banilor din surplusul bugetar pe anul trecut. Este vorba de o reîmpărţire a fondurilor din excedent, astfel încât, banii disponibili să ajungă pentru ce are în plan admi­nistrația pentru acest an. Trebuie spus că, excedentul bugetar pe anul trecut se ridică la peste 20,5 milioane de lei, din care sunt repartizați 14.460.000 de lei.
Cei mai mulți bani se duc la capitoul „proiecte cu finanțare nerambursabilă“, precum și la capitolul „rambursări de credite“. Mai exact, CJA a alocat bani pentru continuarea unor proiecte mari și achitarea unor investiții făcute deja. Drumul Vinului: Pauliş – Ghioroc – Covă­sânţ – Şiria ce a primit fonduri pe FEDR beneficiază de 2,6 milioane de lei, acestui proiect repartizându-se încă două milioane de lei, pe secțiunea rambursări de credite. Tot pe această secțiune și tot două milioane de lei sunt repartizați proiectului „Sistem Integrat de Gestionare a deşeurilor” (FEDR).
Bani pentru proiecte
vechi şi noi
O sumă de 800.000 de lei a fost repartizată de administrație pentru reabilitarea drumurilor cuprinse în sectorul rutier Lipova, iar 390.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de reabilitare a drumului dintre Șagu și Cruceni. Încă 200.000 de lei sunt repartizaţi pentru modernizarea DJ 709 E, de la Pecica, la rampa podului peste râul Mureş. CJA mai dă bani şi pentru studii tehnico-economice pentru moderni­zarea drumului DJ 709J Pecica-Turnu.
Jumătate de milion de lei este alocată Centrului Național de Promovare și Informare Turistică, iar 686.000 de lei, pentru reconstrucția ecologică fores­tieră a terenurilor degradate constitui­te în perimetrul de ameliorare Rica Socodor.
De asemenea, pentru Sănătate au fost repartizate fonduri consistente și anume, 544.000 de lei pentru demararea construcției secției TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, banii urmând a fi folosiți pentru sistematizare și platforme în incintă, împrejmuire și acces. Alți 210.00 de lei sunt destinați lucrărilor de reparații capitale la instalația electrică și acope­rișul Centrului e Transfuzie Arad. Administraţia mai repartizează fonduri şi pentru un leasing pentru autobuze, banii fiind pentru rate şi dobânzi, precum şi pentru autoutilitare.
Nu în ultimul rând, proiectul „Extinderea şi dotarea cu echipamente specifice a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Arad“ mai beneficiază de aproape 500.000 de lei, din excedentul pe anul trecut.

Recomandările redacției