pasteCea mai importantă sărbătoare religioasă se apropie cu paşi repezi, prin urmare, clericii şi agenţii responsabili de ordine publică au intrat în priză pentru a asigura buna desfăşurare a Sărbătorilor Pascale. Astfel, organizarea acţiunilor specifice acestei sărbători este o preocupare constantă a autorităţilor arădene, şi mai ales, a celor clericale, în aceste zile.
Pentru al treilea an consecutiv, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, va merge cu un reprezentant al Episcopiei Arad la Bucureşti pentru a lua Lumina Sfântă, venită de la Ierusalim, şi pentru a o aduce la Arad. Cei doi vor ajunge în Arad în jurul orei 20,30 de sâmbătă, pentru a fi propagată credincioşilor la miezul nopţii, la slujba de Înviere.
„Autorităţile clericale ortodoxe vin de la Ierusalim, la Bucureşti, unde vor fi primiţi de reprezentanţii bisericilor şi Episcopiei din Bucuresti. Clericii arădeni se duc la Bucureşti să ia Lumina Sfântă. Vor pleca din Bucureşti în jurul orei 18,30, ajungând cu avionul în Arad în jurul orei 20,30, în funcţie de condiţiile meteo. La aeroportul din Arad se va impărţi Sfânta Lumină de către Timotei Seviciul, episcopul Aradului. Preasfinţitul o va împărţi preoţilor din municipiu şi judeţ care vor fi prezenţi acolo. Oficialităţile îi vor aştepta pe cei doi reprezentanţi la aeroport. Vor veni primari şi preoţi din judeţ. Ei vor duce Lumina Sfântă in biserici şi va fi impărţită de către preoţi credincio­și­lor”, a declarat consiliera cabinetului preşendintelui Nicolae Ioţcu, Ramona Creţu.
Ora sosirii Luminii se poate decala, pentru că nu se ştie exact când va ajunge şi de la Ierusalim, sau dacă vor fi probleme cu zborurile. De asemenea, nu se cunoaşte la ce oră se va aprinde Lumina în Catedrala Ortodoxă din Ierusalim.
„Vor ajunge în aeroport şi vor aprinde lumina acolo. Preoţii vor veni de la mai multe parohii. Ei duc Lumina în fiecare biserică din judeţul Arad şi o distribuie credincioşilor. Vor veni reprezentanţi şi din alte părţi, din ju­deţul Timiş, şi de prin zonă. Preoţii duc lumina în biserici, în altare, o lasă aprinsă, iar la Înviere o propagă credincioşilor. La bisericile din comuna de care aparţin, vor veni şi preoţi din satele mai mici, pentru a lua Sfânta Lumină, pentru ca să fie propagată la toţi credincioşii din judeţ. Toţi credincioşii trebuie să primească Sfânta Lumină. Preoţii vor merge la aeroport cu maşini, cum poate fiecare. Ora la care ajunge Lumina în Arad depinde şi de Lumina de la Ierusalim, pentru că depinde şi de când se aprinde. E posibil să se aprindă Lumina Sfântă mai târziu la Ierusalim. E voinţa Domnului, se aprin­de când doreşte Cel de Sus. Este o minune că se aprinde şi că vine până la noi. Vine doar în biserică ortodoxă. E o mărturie a adevărului de credinţă, drept mărturie că ortodoxia e adevărata credinţă, drepta credinţă”, a declarat Nicu Breda, protopopul Aradului.
În noaptea de înviere, pentru ca manifestările publice să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, peste 80 de jandarmi vor acţiona în proximitatea lăcaşelor de cult din municipiul Arad, oraşele Lipova, Pecica, Ineu, Chişineu-Criş şi Sebiş, Staţiunea Mo­neasa şi Mănăstirea Hodoş-Bodrog.
Pentru prevenirea infracţiunilor de orice gen, jandarmii recomandă participanţilor la manifestări să acorde o deosebită atenţie bunurilor personale.
De asemenea, atunci când cetăţenii iau cunoştinţă de săvârşirea de fapte antisociale (furturi, tâlhării, loviri, ameninţări, distrugeri ş.a.) sau sunt victimele unor astfel de fapte, pot solicita sprijinul jandarmilor care se află în zona lăcaşelor de cult sau pot apela numărul unic de urgenţă 112. De asemenea, poliţiştii arădeni s-au mobilizat pentru a controla traficul rutier şi a organiza o acţiune pentru combaterea furturilor de animale şi pentru verificarea legalităţii sacrificării şi comercia- lizării animalelor.
Claudia Gavra

Recomandările redacției