falsPoliţiştii de frontieră arădeni au depistat, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, o minoră care a încercat să treacă ilegal frontiera, folosindu-se de o carte de identitate românească falsă.
În data de 4 aprilie, în jurul orei 18,45, la Vama Nădlac, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, ca pasageră într-un autocar, o persoană de sex feminin, care s-a legitimat cu o carte de identitate românească.
Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră au constatat că documentul prezentat este fals total, acesta neîndeplinind condiţiile unuia autentic, motiv pentru care persoana a fost condusă la sediul sectorului pentru cercetări.
În urma verificărilor specifice s-a stabilit că este vorba de minora B. K. F., în vârstă de 17 ani, din judeţul Mureş, care a declarat că a apelat la aceasta metodă pentru că intenţiona să plece în Germania, iar cartea de identitate românească a cumpărat-o din Bucureşti , de la o persoană necunoscută contra sumei de 500 de lei.
„Minorei i s-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, fals privind identitatea şi uz de fals, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, comisar şef Daniel Iancu.
Poliţiştii de frontieră arădeni au mai depistat două persoane, un cetăţean turc şi unul ucrainean, care intenţionau să treacă ilegal frontiera, cu documente false.
„În data de vineri, 3 mai, în jurul orei 23,30, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, ca pasager într-un autocar, care circula pe relaţia Bucureşti – Paris, un bărbat care s-a legitimat cu o carte de identitate şi un paşaport, ambele eli­berate de autorităţile bulgare. Deoarece documentele prezentate la control nu îndeplineau condiţiile de forma şi fond ale unora autentice, fiind false total, persoana în cauză a fost condusă la sediul sectorului pentru cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, comisar şef Daniel Iancu.
În urma verificărilor s-a stabilit că este vorba de un cetăţean turc, în vârstă de 26 de ani, care dorea sa ajungă în Spaţiul Schengen.
Tot vineri, în jurul orei 8,20 la Vama Vărşand, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, conducând un autoturism marca „Renault”, o persoană de sex masculin care s-a legitimat cu un paşaport eliberat de autorităţile lituaniene. Deoarece documentul prezentat nu îndeplinea condiţiile unuia autentic, persoana în cauză a fost condusă la sediul sectorului pentru cercetări.
În urma verificărilor s-a stabilit că este vorba de un cetăţean ucrainean, în vârstă de 39 de ani, iar documentul prezentat figura ca bun reclamat ca fiind furat sau pierdut.
Poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanelor in cauză şi cercetarea acestora sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals privind identitatea şi tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Au fost descoperiţi doi migranţi care doreau să iasă ilegal din ţară ascunşi în compartimentul de marfă al unui automarfar.
În dimineaţa de vineri, la Vama Vărşand, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, cetăţeanul turc Erol A., conducând un automarfar marca „Renault” cu remorca, înmatriculat în Turcia, care transporta piese auto pentru o firmă din Franţa.
La controlul de frontieră efectuat au fost descoperite ascunse în compartimentul de marfă, între cutiile de carton şi spaţiul din spate a remorcii, două persoane de sex masculin. Din verificări, a rezultat că persoanele descoperite sunt doi bărbaţi din Irak şi Iran, în vârstă de 28 şi respectiv 32 de ani. În cabina automarfarului au fost descoperite haine şi obiecte de igienă aparţinând celor doi.
Politiştii de frontieră au întocmit celor două persoane, lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar şoferului turc i-au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale care se impun.
Claudia Gavra

Recomandările redacției