Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat luni drept ‘regretabil’ refuzul persistent al Siriei de a le permite inspectorilor ONU să ancheteze pe teren cu privire la presupusa folosire a unor arme chimice, transmite France Presse.

‘Este de primă importanţă ca inspectorii ONU să primească un acces liber şi total pentru a putea ancheta ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Este regretabil că autorităţile siriene au refuzat să acorde un astfel de acces’, a declarat Rasmussen într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice a explicat că nu are nicio ‘informaţie solidă cu privire la cine a recurs cu adevărat la arme chimice’, în urma unor declaraţii făcute de Carla del Ponte, membră a Comisiei de anchetă a ONU asupra încălcării drepturilor omului în Siria, referitoare la folosirea acestora de către rebeli.

‘Folosirea armelor chimice este o încălcare a legilor internaţionale, indiferent de cine le utilizează’, a subliniat el. Situaţia din Siria ‘rămâne un subiect de mare îngrijorare pentru noi’, a adăugat Rasmussen, făcând apel la comunitatea internaţională să îşi ‘intensifice eforturile în vederea găsirii cât mai rapide a unei soluţii politice’.

În ultimele luni, Anders Fogh Rasmussen a afirmat în mai multe rânduri că NATO ‘nu are nicio intenţie’ de a interveni în Siria, aşa cum s-a întâmplat în Libia în 2011, aminteşte AFP.

 

Sursa: Agerpres International

Recomandările redacției