Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, speră ca veniturile colectate la buget să crească cu 1 – 1,5% din PIB în 2014, prin restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/.

Banca Mondială a acordat României un împrumut de 70 milioane euro pentru restructurarea ANAF, în cadrul unui acord care a fost semnat miercuri la sediul MFP.

Proiectul finanţat de Banca Mondială are ca scop creşterea veniturilor colectate la buget cu 3 puncte procentuale în următorii cinci ani, potrivit reprezentantei Băncii Mondiale, Mamta Murthi.

Proiectul cu BM a început să fie discutat în urmă cu şapte ani, şeful echipei de negociere fiind Daniel Chiţoiu, la acel moment vicepreşedinte al ANAF.

Proiectul are ca obiective restructurarea ANAF pentru a deveni mai performantă în ceea ce priveşte colectarea veniturilor şi îmbunătăţirea serviciilor către contribuabili, precum şi reducerea evaziunii fiscale.

Cea mai mare parte a fondurilor va fi alocată pentru sistemele informatice, achiziţia de echipamente informatice, pregătirea profesională a aparatului fiscal şi îmbunătăţirea aplicaţiilor informatice în relaţia dintre Fisc şi contribuabili.

BM a mai derulat un astfel de proiect în Bulgaria, rezultatele fiind semnificative – în prezent veniturile colectate de administraţia fiscală bulgară fiind cu 4 – 5 puncte procentuale mai mari ca în România, ca pondere în PIB.

Ministrul Finanţelor îşi doreşte ca la finalul acestui proiect, care se va derula timp de cinci ani, veniturile bugetare colectate în România să ajungă la 38 – 40% din PIB, faţă de circa 33% în prezent.

 

Recomandările redacției