proiectilÎn timp ce efectuau lucrări la liniile de cale ferată de la gara arădeană, muncitorii au găsit un proiectil de aproximativ 25 de centimetri, provenind din Al Doilea Război Mondial.
Proiectilul a fost ridicat vineri după-amiază, din Gara Arad de o echipă de pirotehniști, pe parcursul intervenției nefiind necesară evacuarea stației CFR.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad au fost sesizaţi la numărul de urgenţă 112 de muncitorii care făceau săpături în gară pentru schimbarea unor linii de tren.
O echipă de pirotehnişti a ISU Arad s-a deplasat de urgenţă la faţa locului pentru a ridica obiectul exploziv, care avea o lungime de aproximativ 25 de centimetri. „Se fac lucrări la gară şi la săpăturile efectuate, a fost de­pistat un proiectil de calibru 120 de mm de aruncător, rămas pe teritoriul gării din Al Doilea Război Mondial. Echipa pirotehnică s-a deplasat la faţa locului şi proiectilul a fost asanat. Acesta era pe jumătate îngropat, astfel a fost săpat, a fost nevoie de nişte lucrări, pentru a-l scoate. Apoi, a fost transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, pentru a fi distrus când se vor face distrugerile. Nu şim când va fi distrus prin explozie. Atunci când se adună mai multe proiectile, se face o programare de distrugere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, George Pleşca. Astfel, proiectilul a fost ridicat, urmând să fie transportat pentru detonare într-un poligon din judeţ.
Autorităţile au format o zonă de siguranţă pe o rază de 250 de metri, însă intervenţia nu a impus evacuarea călătorilor şi nu a afectat mersul trenurilor, încât proiectilul a fost descoperit pe una dintre liniile dezafectate temporar, pentru lucrări de modernizare.
(C.G.)

Recomandările redacției