copil_grasCopiii care au de mici o greutate peste media normală prezintă un risc dublu să se îmbolnăvească de astm înainte de a împlini 8 ani, faţă de cei care se încadrează în limitele normale de greutate, spun specialiştii site-ului www.copilul.ro.

Cercetătorii au stabilit fără drept de apel: obezitatea infantilă favorizează astmul. Copiii care au (mult) mai multe kilograme în plus decât ar fi normal la vârste de 1, 3 sau 4 ani prezintă de două ori mai multe riscuri să dezvolte astm înaintea vârstei şcolare. De curând s-a descoperit însă că acest fapt e anulat dacă micuţii reuşesc să slăbească în timp util. Deci ajustarea greutăţii corporale are efect profilactic (previne apariţia bolii).

Fetiţele au risc mai mare decât băieţii

O altă descoperire a experţilor a relevat faptul că riscul de astm este mai mare printre fetiţele supraponderale, decât printre băieţii care au aceeaşi problemă cu greutatea.

Cum recunoşti simptomele

Astmul este o boala cronică inflamatorie: când copilul vine în contact cu substanţe alergene (polen, praf etc.), inhalarea acestora îi irită şi îi inflamează căile respiratorii, provocând îngustarea lor. Cel mic respiră greu, când trage aer în piept se aude un şuierat, tuşeşte sec, nu poate dormi şi începe să plângă aparent fără motiv, iar ziua este obosit, somnolent. Dacă observi aceste simptome, nu mai sta pe gânduri: du-l la medicul pediatru! Depistat la timp, astmul poate fi tratat cu succes.

Obezitatea duce şi la diabet

Asmul nu este singura afecţiune legată în mod direct de obezitate. Copiii care au de mici o greutate peste media normală prezintă risc crescut pentru a dezvolta mai multe boli grave, aşa cum sunt cele cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea, sindromul de apnee în somn etc.

Cum îl ajuţi?

Simplu: luând măsuri urgente ca să-l aduci la greutatea normală pentru vârsta lui. Nu-i mai dai porţii de mâncare mai mari decât ar trebui, hrăneşte-l echilibrat (potrivit studiilor, copiii care mănâncă multe legume şi peşte au un risc mai mic cu 60% de a dezvolta astm) şi antrenează-l, în mod regulat, în activităţi fizice pe măsura puterilor lui.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției