România a reuşit să recicleze, anul trecut, 29% dintre dozele de aluminiu existente pe piaţă, cu 8% mai mult decât norma impusă, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Asociaţia Non Profit Alucro.

Astfel, obiectivul anual de reciclare pentru dozele din aluminiu în România este de 21% din piaţă (12.000 tone), în timp ce ţinta de reciclare pentru PET-uri este de 55%, respectiv 90.000 tone.

În decursul anului 2012, au fost reciclate, la nivel naţional, 5.000 tone de deşeuri de aluminiu, ceea ce se traduce în 29% din cantitatea de aluminiu existentă pe piaţă. Din volumul total reciclat, 80% a fost reprezentat de dozele din aluminiu.

Practic, cu peste 400.000 de doze de aluminiu colectate anul trecut, România devine un exemplu de succes pentru Asociaţia Alucro prin intermediul programului ‘Every Can Counts’.

Varianta românească a programului a fost lansată, în premieră, în 2011, la sediul Bosch din Timişoara, exemplul fiind urmat de Toyota România. În ambele companii au fost instalate cutii cu un design special, dedicate colectării dozelor de aluminiu, în vederea motivării angajaţilor şi clienţilor de a participa activ la protejarea mediului înconjurător.

Potrivit Alucro, în ultimii doi ani, alte câteva companii cunoscute de pe piaţa locală s-au alăturat programului, cea mai recentă lansare având loc la sediul central al UPS România din Otopeni.

Din punct de vedere tehnic, după colectare dozele din aluminiu sunt transformate în doze noi sau în alte produse care conţin aluminiu, precum biciclete sau rame pentru ferestre, retopirea aluminiului folosit economisind până la 95% din energia iniţială necesară producerii de materie primă, menţionează societatea.

Conform datelor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, România, prin angajamentele pe care trebuie să le urmeze, are o ţintă de colectare anuală a deşeurilor de aluminiu de 50% din totalul pieţei, propusă a fi respectată pentru 1 ianuarie 2014.

Alucro este o asociaţie non-profit, fondată în anul 2010, de Can Pack Romania, Amep American Packaging şi EAA-Asociaţia Europeană a Aluminiului.

Scopul organizaţiei este conştientizarea, educarea şi sensibilizarea unui segment cât mai mare al populaţiei cu privire la colectarea şi reciclarea dozelor din aluminiu.

Prin intermediul Alucro, România intră în rândul ţărilor în care se derulează programul ‘Every Can Counts’, o platformă europeană care promovează reciclarea dozelor din aluminiu în 120 de locaţii din 12 judeţe şi care are ca obiectiv implementarea unui sistem de colectare selectivă pe termen lung acasă, la birou sau în cadrul evenimentelor publice (festivaluri, spectacole etc.).

 

Recomandările redacției