bobita bobita1Iată-ne ajunşi în ultimele două zile ale ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Arta Animaţiei EuroMarionete. A fost o ediţie care s-a concentrat pe producţiile româneşti de gen şi care a adus la Arad nu mai puţin de nouă spectacole din ţară şi două din străinătate: un performance stradal al Sarruga Produccions din Badalona Spania şi un spectacol al Teatrului Bobita din Pecs, Ungaria.
Astăzi este rândul trupei Teatrului de animaţie Ţăndărică din Bucureşti, care va juca de la orele 11, la Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad în „Alice in Ţara Minunilor” după Lewis Carroll. Traducerea a fost realizată de Tanţi Antoniu, versiunea scenică, regia artistică, ilustraţia muzicală şi light designul aparţin Alicei Barb, asistent regie a fost asigurată de Gabriel Apostol, scenografia de Marian Sandu, Alice Barb şi Gabriel Aposto. Distribuția este formată din Alina Teianu, Eugenia Barbu, Ilona Hrestic, Georgiana Dinescu, Gabriel Apostol, Adrian Lefter, Viorel Ionescu.
Lumea fascinantă imaginată de Lewis Carroll ca spațiu pentru poves­tirea aventurilor lui Alice a trezit mereu curiozitatea copiilor, care își doreau să mai audă măcar o parte din intâmplările prin care trecea micuța eroină. Universul din Țara Minunilor face ca necunoscutul și neînțelesul să pară familiar, logic și cu siguranță foarte amuzant. Dacă Alice poate să treacă prin această lume, să trăiască în ea și să își facă prieteni, atunci orice devine posibil, iar imaginația copiilor poate să treacă dincolo de limitele impuse de lumea adulților. Lewis Carroll nu și-a imaginat nici o clipă că încercările sale de a scrie poveşti pentru copii se vor dovedi un succes mondial. Dar câte generatii nu au pășit pe urmele lui Alice, în căutarea Iepurelui Alb, prăbușindu-se în subteran, trecând prin Sala Ușilor, așe­zându-se cuminți alături de Iepurele de Martie, Bursucul Somnoros și Pălărierul Nebun pentru a bea un ceai și a mânca o tartină, jucand cricket cu păsări fla­mingo sau examinându-i pe soldații-cărți de joc, care vopseau trandafirii in culoarea preferata a reginei?
Cartea a fost tradusă în 125 de limbi și a constituit sursă de inspirație pentru numeroase versiuni teatrale și cinematografice. De filmul din 1903, versiunea Disney din 1943 până la mai recenta peliculă a lui Tim Burton din 2010 sau la numeroasele adaptări pentru scenă de pe Broadway.
Spectacolul „Alice in Ţara Minunilor” este pentru copii mai mari de 3 ani.
Ultimul spectacol al ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Arta Animaţiei EuroMarionete va avea loc duminică, 19 mai, de la orele 11 la sala Marionete din strada Episcopiei nr. 15. Este vorba despre „Lampa lui Aladdin” după „O mie şi una de nopţi” al Secţiei Mihai Popescu a Teatrului Municipal Târgovişte. Scenariul şi regia sunt semnate Gabriel Apostol, iar scenografia Oltea-Clara Daranga. Din distribuţie fac parte: Costin Butaroiu, Ana Maria Puşcalău, Ştefan Ştefănescu, Mihaela Brebinaru, Mihai Bălăceanu, Ionuţ Cons­tantinescu.
„Destinat în special copiilor între 3 și 7 ani, noul spectacol al Secției copii și tineret a Teatrului Municipal Târgoviște are toate șansele să-i cucerească și pe adulți.
Căci cine nu și-ar dori, mai ales în vremurile pe care le trăim acum, o lampă fermecată, locuită de un duh puternic, gata să-i rezolve toate pro­blemele și să-i îndeplinească toate dorințele? „Lampa lui Aladdin” e un spectacol care va reuși să ne atragă în frumoasa capcană a reveriei și să ne învăluie cu farmecul neobosit al celor «O mie și una de nopți».
Realizat de Gabriel Apostol, unul dintre regizorii consacrați ai genului, spectacolul mizează pe evoluția, la vedere, a păpușilor și a actorilor într-o simbioză perfectă. Contami­nându-se reciproc de trăsăturile spe­cifice, actorii și păpușile alcătuiesc, în atmosfera construită de sceno­grafia inspirată a Clarei Daranga și de sonorităţile orientale, o lume magică, o lume în care realitatea din care venim își pierde puterea, fă­cându-ne să mai credem o dată că binele și adevărul nu și-au pierdut puterea și sfârșesc prin a învinge”.
Victor Scoradeţ
Biletele pentru spectacole se gă­sesc la agenţia Teatrului Clasic Ioan Slavici sau la casa de bilete a Secţiei Marionete la preţul de 6,06 lei.

Recomandările redacției