SONY DSCMai multe cadre didactice, membre ale Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, sunt neliniştite de ideea înfiinţării unui al treilea sindicat. „În ultimele zile tihna oarecum nejustificată a dascălilor a fost tulburată de o interesantă chemare adresată lor de o asociaţie profesională care ar reprezenta interesele tuturor celor aparţinând acestei bresle“, se arată într-un comunicat semnat de un grup de cadre didactice „care se încăpăţânează sa fie vigilenţi“.
Asociaţia cu pricina ar face apel la constituirea unor structuri în interiorul instituţiilor de învăţământ, în paralel cu organizaţiile sindicale deja existente, structuri conduse la nivel de lider şi vicelider, celor cuprinşi în rândurile ei promiţându-li-se acordarea unor puncte ce ar cântări la constituirea portofoliului personal al cadrelor didactice. „Interesantă iniţiativă şi, nu ne îndoim, plină de bune intenţii, atâta doar că se ridică anumite semne de întrebare în legătură cu finalitatea ei. Durerosul dicton conform căruia drumul spre iad ar fi pavat cu intenţii nobile şi-ar putea găsi încă o dată validarea şi în această nevinovată, zicem noi, iniţiativă, având în vedere faptul că nu de asociaţii profesionale noi au nevoie dascălii în interiorul şcolii, ci de coeziune şi forţă care să confere unitate şi consistenţă acţiunilor acestora. O atomizare a structurilor organizaţionale n-ar aduce niciun beneficiu angajaţilor unităţilor de învăţământ, politica divide et impera fiind prea des pusă în practică, evident în defavoarea dăscălimii. Nu vedem aşadar niciun beneficiu ce ar putea decurge dintr-o abordare de asemena manieră a problemelor care, pe drept cuvânt, macină de prea mult timp destinele şcolii româneşti. Nu ne dăm seama cui ar putea folosi o asemenea iniţiativă, punctele respective, atât de preţioase în portofoliul cu pricina, fiind oricum acordate colegilor membri ai structurilor sindicale deja existente. Respingem din capul locului ideea unor interese absconse, ci mergem mai degrabă cu gândul la un demers neinspirat apărut la un moment nepotrivit. De asemenea, bunele intenţii ale colegului nostru, preşedinte al respectivei asociaţii, nu pot fi puse sub semnul întrebării, fiind convinşi că e vorba doar de înţelegerea deficitară a unui context deja existent şi validat cu mult timp în urmă de majoritatea covârşitore a dascălilor arădeni. Nu în ultimul rând, suntem convinşi că şi colegii noştri vor sesiza pericolul unei scindări la nivelul unităţilor de învăţământ, scindare ce nu ar produce decât confuzie în rândul nostru şi mari satisfacţii celor care îşi doresc cu ardoare reducerea la tăcere a mişcării sindicale“, se mai arată în comunicatul semnat de dascăli.
Chiar dacă profesorii se feresc să dea numele celui care ar intenţiona să înfiinţeze un nou sindicat, este cât se poate de evident că este vorba despre Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. Acesta i-a asigurat însă pe profesori „că nici prin cap nu mi-a trecut să înfiinţez vreun sindicat. Colegii se pot organiza în asociaţie, însă asta nu îi împiedică să rămână, în continuare, membri de sindicat“.
În acest moment, în Arad mai există Sindicatul Liber din Învăţământ, iar foarte puţini membri sunt înscrişi şi în Federaţia Educaţiei Naţionale.

Recomandările redacției