campionatMult trâmbiţatul Campionat de Gătit, organizat în acest weekend în municipiu a înşelat aşteptările administraţiei, dovedindu-se un eşec la capitolul participare. În organizare este implicată şi Primăria astfel că, s-a luat decizia ca această competiţie gastronomică să fie găzduită de Ştrandul Neptun. Deşi în neinspirata alegere a locaţiei s-a mizat pe participarea în număr mare a arădenilor, taman locul a asigurat nereuşita evenimentului.
Ne-am obişnuit deja să vedem evenimente despre care, reprezentanţii municipalităţii spun cu mândrie că vor deveni de tradiţie, înăbuşite în faşă, înainte să se facă bine cunoscute. Din păcate, acesta este şi cazul Campiona­tului de Gătit în aer liber de anul acesta care, deşi a fost promovat puternic nu a avut nici pe jumătate succesul celui de anul trecut.
Prima ediţie a campionatului gastronomic de la Arad s-a desfăşurat într-o locaţie bine aleasă, terenul de la Expo Arad Internaţional. Chiar locaţia – un spaţiu generos a fost cea care a dat atunci o greutate evenimentului. Tră­gând linie la finalul primei ediţii s-a constatat că mii de arădeni au fost prezenţi la cele două zile de spectacol gastronomic. Titlul de „capitală a artei gastronomice“ atribuit Aradului anul trecut, pentru două zile a fost bineme­ritat din mai multe motive: locaţie, organizare şi participare în număr mare. Marii bucătari internaţionali au avut pentru cine să facă demonstraţii de artă culinară, pentru că arădenii s-au arătat interesaţi şi mai mult, mulţumiţi de organizare. Şi atunci, după un eveniment de succes, în premieră, de ce să schimbi regulile?!
Mutarea campionatului pe ştrand, ca idee de reanimare a ştrandului a fost zadarnică, de vreme ce relele a fost făcute deja. E drept, nici vremea nu a prea ţinut anul acesta cu organizatorii, cele două zile de eveniment consumându-se printre mai multe reprize de ploaie mocănească. Pietrişul şi pământul îmbibat de atâta ploaie şi bălţile au creat mult disconfort celor prezenţi, care au plecat acasă uzi şi murdari pe încăl­ţăminte. „Am fost şi anul trecut la Campionatul de Gătit şi am apreciat iniţiativa, pentru că, tipic românului, îmi plac evenimentele la care se găteşte. Anul acesta însă nu a fost nici pe departe la fel de reuşit ca şi cel de la Expo. Nu înţeleg de ce nu a fost organizat tot acolo, unde era mai mult loc şi chiar dacă ar fi plouat nu ar fi fost neplăcut. De aici pleci murdar până la genunchi“, spune un arădean.
Faţă de anul trecut, puţini arădeni au fost interesaţi de ceea ce se petrece pe Ştrandul Neptun, de un eveniment anunţat de mare amploare. Păcat de mâinile specialiştilor culinari, unii veniţi de departe, care, într-adevăr au depus efort pentru a-şi pune în valoare talentul. Ca să intre în spaţiul de desfăşurare al campionatului, arădenii au avut de plătit un tarif de 2,5 lei. Între anumite ore, locaţia a fost aproape pustie, puţinii arădeni participanţi adăpostindu-se sub un cort amenajat pentru pregătirea preparatelor. Puţini arădeni au gustat din preparate şi puţini au fost interesaţi de ce se vindea la tarabele de pe margine, care, de altfel nu-şi aveau neaparat locul la acest eveniment gastronomic.
Până să se ajungă la locaţia evenimentului, puţinii arădeni curioşi au trecut prin ştrand care, mai ales pe vreme rea e de-a dreptul dezolant.

Recomandările redacției