Primarul Gheorghe Falcă şi consilierii care ridică mâna la comanda sa au primit, marţi, o veste cum nu se poate mai proastă. Tribunalul Arad a decis că aşa nu se mai poate şi a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de Prefectură împotriva Hotărârii Consiliului Local Municipal privind aprobarea Studiului de Fezabilitate „Amenajare fântână arteziană pe râul Mureş”. Dincolo de preţul mult prea mare al fântânii, lucrarea fiind estimată la cinci milioane de euro, dincolo de oportunitatea investiţiei, în Arad fiind atâtea şi atâtea de făcut până să ne gândim la arteziene sau alte proiecte fantasmagorice, atât societatea civilă, cât şi Opoziţia din CLM au atras atenţia administraţiei locale că s-au încălcat anumite prevederi legale atunci când s-a adoptat hotărârea cu pricina. Mai mult, Prefectura, adică instituţia care trebuie să vegheze ca autorităţile publice locale să respecte legea, a cerut CLM revocarea hotărârii, avertizând că în caz contrar o va ataca în contencios. La vremea respectivă, reprezentanţii Instituţiei Prefectului vorbeau despre trei încălcări ale legii: nu au fost respectate prevederile legale cu privire la transparenţa decizională, a fost instituită o condiţie suspensivă şi a fost folosită o formulare echivocă.
În viziunea primarului şi a celor care-l susţin, toţi cei care s-au opus au fost rău-intenţionaţi sau necunoscători ai legii, aşa că nu au fost băgaţi în seamă, cum de altfel aproape niciodată nu sunt băgaţi în seama cei care au alte păreri.
Instanţa care a dat câştig de cauză Prefecturii trebuie însă să fie băgată în seamă, în ciuda faptului că hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Timişoara. Cu toate că sunt obişnuiţi să acţioneze în forţă, cei care fac jocurile în Primărie trebuie să respecte forţa legii, chiar dacă aceasta înseamnă doar să atace hotărârea. Mai mult, autorităţile locale trebuie să accepte că uneori şi societatea civilă, Opoziţia sau Prefectura mai au dreptate, dreptatea nefiind doar apanajul celor care au majoritatea în consiliu, care au pâinea şi cuţitul şi cred că pot face tot ce vor ei, când vor ei. Lucrurile ar putea să se schimbe în bine la Primărie, dacă primarul şi consilierii vor învăţa să asculte ce au de zis şi ceilalţi şi vor lua hotărâri în consecinţă, fără a mai adopta poziţii de forţă. În această situaţie, toţi arădenii ar avea de câştigat şi s-ar putea evita situaţiile în care proiectele întocmite în colaborare cu societatea civilă, în favoarea oamenilor, cum ar fi cel cu privire la reducerea preţului gigacaloriei au fost respinse fără nici cea mai mică remuşcare. Exemplele ar putea continua, pentru că sunt nenumărate cazurile în care majoritatea din CLM a votat purtând ochelari de cal, urmând doar indicaţiile celui care ţine hăţurile.
Pe vremea fostului prefect multe derapaje au trecut nebăgate în seamă, pentru că primarul controla şi Prefectura. Acum lucrurile s-au schimbat, fiecare îşi vede de treaba sa, iar eventualele încălcări ale normelor legale sunt urmate de avertizările de rigoare, semn că instituţiile statului funcţionează.

Recomandările redacției