mineriDupă cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru, mai multe persoane din Ţara Hălmagiului au fost anchetate de procurorii DIICOT, fiind acuzate că au primit pensii de miner fără să fi lucrat o singură zi în mină. Asta, după ce falşii mineri au reuşit să-şi întocmească dosarele cu ajutorul a doi indivizi, care au fost deja condamnaţi. Potrivit declaraţiilor date în urmă cu câteva luni de Mihaela Vasil, directorul Casei de Pensii Arad, procurorii de la DIICOT Alba au făcut verificări în cazul a 12 dosare de pensii suspecte, fiind cercetaţi cei care au lucrat în zona I de radiaţii, în minele de uraniu, situaţii în care era nevoie de doar 15 ani de vechime pentru a putea ieşi la pensie. Suspiciunile au apărut după ce mai multe persoane din Bihor, Cluj, Bucureşti au adus adeverinţe de la unităţi miniere, care au fost semnate de persoane care n-au lucrat niciodată acolo. De menţionat că adeverin­- ţele respective aveau antetul unităţii şi număr de înregistrare.
În cele din urmă, şapte persoane au fost condamnate definitiv de Judecătoria Arad pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi uz de fals. Falşii mineri au primit doi ani de închisoare cu suspendare şi o amendă penală de 500 de lei, cele două pedepse fiind contopite, astfel „în contul” celor şapte au rămas doar cei doi ani, cu suspendare. Cum era şi normal, instanţa a stabilit că indivizii trebuie să dea înapoi banii încasaţi pe nedrept, astfel fiecare are de restituit sume cuprinse între 7.491 lei şi 94.437 lei. De menţionat că unul dintre inculpaţi plătise deja întreaga sumă datorată, 52.264 lei, încă înainte de pronunţarea soluţiei. O altă măsură luată de judecător a constat în faptul că au fost desfiinţate înscrisurile false şi menţiunile false din carnetele de muncă din care rezulta că indivizii ar fi lucrat pentru Compania Naţională a Uraniului. În plus, fiecare „pensionar” a fost obligat să plătească câte 400 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Deşi cei şapte aveau dreptul să declare recurs în termen de zece zile de la pronunţarea soluţiei, ei nu au mai făcut acest lucru, recunoscându-şi astfel vina.
Au fost verificate toate dosarele cu gradul I de radiaţie
Directorul Casei de Pensii susţine că procedurile de recuperare a banilor au început înainte de condamnarea falşilor mineri. Pentru a se asigura că vor recupera prejudiciu, autorităţile au cerut informaţii de la primăriile comunelor de domiciliu, interesându-se din timp de proprietăţile celor cercetaţi. „Am început să recuperăm de mult banii de la ei. La cei care mai aveau pensii am făcut popriri pe pensii, iar la ceilalţi am trimis somaţii pentru executare silită. În perioada respectivă am verificat toate dosarele care aveau gradul I de radiaţie şi am făcut curăţenie. Dacă vom găsi şi alte dosare de acest fel, vom proceda similar. În cazul în care mai vedem adeverinţe de acest tip, ştim acum unde să ne uităm şi nu vor mai fi probleme”, a declarat Mihaela Vasil. Aceasta a ţinut să precizeze că doar două dosare de pensii falsificate au fost depistate de DIICOT, restul fiind găsite de angajaţii Casei de Pensii.
Au fost verificaţi însă şi pensionarii care au lucrat cu acte în regulă, din informaţiile noastre, anchetatorii luând la întrebări aproximativ 40 de pensionari din zonă.

Recomandările redacției