KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAReprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (Arad) atrag atenţia că dezvoltatorii imobiliari au pâinea şi cuţitul în relaţia cu clienţii lor, atunci când vine vorba de regulile care se aplică în cazul asociaţiilor de proprietari nou înfiinţate. Dorina Lupşe, preşedintele ULALA, susţine că Legea 230/2007, care reglementează înfiinţarea asociaţiilor de proprietari de tip condominiu, este pur şi simplu depăşită. „La Legea 230/2007 n-au lucrat profesionişti sau oameni care să cunoască conceptul de condominiu, asfel încât, în ultimii ani ne-am trezit cu cartiere întregi de blocuri noi care au o serie de caracteristici de care legea nu a ţinut cont. Avem condominii cu parcări private, cu utilităţi separate de furnizorii uzuali, cum ar fi CET-ul, cu alte sisteme de încălzire, cu foarte multe spaţii şi curţi interioare care sunt deţinute în proprietate forţată, în cotă parte indiviză. Este vorba aici de locuri de joacă, de parcări, pe care proprietarii trebuie să le întreţină. Avem aici o proprietate forţată mult mai mare ca în blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990. În aceste din urmă cazuri, proprietatea forţată se referea strict la interiorul condominiului. Acum ne confruntăm cu suprafeţe mai mari, cu o destinaţie diferită”, susţine Dorina Lupşe. În aceste condiţii, proprietarii apar­tamentelor trebuie să contribuie cu diferite sume de bani pentru iluminat, pentru întreţinere sau pentru spaţiile verzi.
Decizii abuzive
Cum legea este depăşită, apar multe neînţelegeri între persoanele care şi-au cumpărat apartamente şi firma care le-a vândut, în condiţiile în care respectiva societate deţine încă majoritatea locuinţelor din condominiu. „Sunt multe neînţe­- legeri în blocurile construite după 1990. În asociaţiile de proprietari constructorul deţine majoritatea, în condiţiile în care nu a vândut mai mult de jumătate dintre apartamente. Astfel, toate hotărârile se iau în avantajul său, în condiţiile în care în asociaţiile de proprietari, deciziile se iau cu o majoritate de jumătate plus unu. Până se schimbă balanţa, firmele care au construit sunt avantajate”, mai spune Dorina Lupşe. Aceasta susţine că în Le­gea 230/2007 trebuiau introduse anumite prevederi care să preîntâmpine apariţia unor astfel de probleme. „În cazul barierelor de la intrare, în cazul portarilor, costurile sunt suportate pe cotă parte indiviză. La fel se întâmplă în cazul serviciului de grădinărit, al fochistului şi aşa mai departe. Constructorul poate decide, având majoritatea şi alt mod de plată al chel­- tuielilor, după ce face o adunare ge­nerală. Din punctul de vedere al cumpărătorilor, aceste decizii sunt abuzive”, a mai spus Dorina Lupşe.
Preşedintele ULALA a ţinut să precizeze că Legea 230/2007 se aplică doar proprietarilor, în cazul chiriaşilor, aplicându-se alte acte normative.

Recomandările redacției