ciuperciUn bărbat în vârstă de 56 de ani a ajuns, sâmbătă, în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad, după ce a consumat ciuperci din flora spontană. Victima este din localitatea Tauţ, iar acum se află, în continuare, internată în spital. Bărbatul nu este singura victimă a intoxicaţiei, medicii arădeni având de-a face în ultima perioadă cu mai multe cazuri. Persoanele au consumat ciuperci fie cumpărate la colţ de stradă, fie culese din pădure şi au ajuns internate în stare critică în spital.
„Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. De aceea se recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură, şi nu din flora spontană a pădurilor“, spun medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Potrivit specialiştilor, intoxicaţiile cu perioada de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundenţă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului şi transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioada de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor otră­vitoare) se manifestă prin greţuri, văr­sături, diaree, tulburări gastrointesti­- nale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipo­glicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie apare coma şi apoi decesul.
Medicii recomandă populaţiei ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare să se pre­zinte urgent la Unitatea de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.
În jur de 90 la sută din intoxicaţiile cu aceste ciuperci sunt mortale, procent ce demonstrează pe de o parte gravitatea acestor intoxicaţii, iar pe de altă parte, fiind vorba de intoxicaţii vechi, ineficienţa măsurilor terapeutice ce se impun.
În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute), iar numărul acestora creşte de la an la an datorită mutaţiilor gene­tice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători.

Recomandările redacției