rablaLa fel ca şi în alte părţi din ţară, şi la Arad Programul Rabla a început în mod dezastruos. Dacă în alţi ani, arădenii care doreau să scape de maşinile vechi aveau la dispoziţie peste 1.000 de tichete, anul acesta au fost distribuite, în prima etapă, doar o sută de vouchere, câte 20 pentru fiecare punct de lucru al firmelor de colectare acceptate să intre în program. Asta, în condiţiile în care numărul maşinilor mai vechi de zece ani din judeţ se ridică la 89.624, conform site-ului Administraţiei Fonului de Mediu. Cum era de aşteptat, atât reprezentanţii firmelor colectoare, cât şi proprietarii de maşini, sunt nemulţumiţi. „Pentru tot judeţul s-au dat o sută de tichete, câte 20 de fiecare punct de lucru. Noi avem trei puncte de lucru, două la Vladimirescu şi unul la Odvoş, astfel încât am primit 60 de tichete. Sunt foarte puţine. În 2011 am preluat 1.300 de maşini, iar anul trecut 600. Numai în cursul zilei de astăzi (n.r.- ieri) am primit vreo 80 de telefoane, dar le-am spus oamenilor să nu mai vină, că toate vou­cherele pe care le-am primit au fost repartizate. Nu putem să-I punem degeaba pe drumuri”, a declarat Viorel Mogoş, reprezentantul SC Truck Auto Center SRL, una dintre firmele de colec­tare admise în program.
Primul venit, primul servit
Acesta a ţinut să precizeze că, în comparaţie cu anul trecut, când la Arad au fost trimise între 1.200 şi 1.300 de tichete, anul acesta, din cauza lipsei de fonduri, judeţul va primi doar 400 de vouchere. „În condiţiile în care nu avem voie să facem liste de aşteptare şi nici să preluăm maşinile înainte de eliberarea tichetului, mergem după principiul primul venit, primul servit. După ce terminăm de dat ce am primit, vom face decontarea la Bucureşti şi sper că joi vom primi o altă tranşă. Oricum, sunt puţine de tot. Azi (n.r-ieri) 40 de oameni au plecat înapoi cu maşinile, pentru că nu putem să-I lăsăm să şi le lase la noi. Vă daţi seama că şi pentru oameni este o cheltuială în plus, trebuie să le tracteze, să le ducă cu trailerul… Oamenii au tendinţa de a se certa cu noi, dar nu noi suntem vinovaţi de ceea ce se întâmplă”, a mai spus Mogoş.
La rândul lor, angajaţii SC Metalcomp SA, o altă societate implicată în colectarea rablelor, susţin că în ultimul timp s-au interesat de tichete aproximativ 200 de persoane. „Am primit vineri, doar 20 de tichete, însă în ultimul timp au venit să se intereseze de program vreo 200 de persoane. Nici cele 20 de vouchere nu le-am putut încă împărţi, pentru că Administraţia Fondului de Mediu nu ne-a dat acces la program. Oamenii aşteaptă în faţa porţii şi vor fi luaţi în ordinea în care au venit. Sperăm că vom primi şi alte tichete în următoarea etapă, deoarece până acum au fost repartizate de la Bucureşti doar 25% din numărul repartizat judeţului”, susţine Lia Tămaş, reprezentanta Metalcomp.
Un singur tichet
La sfârşitul săptămânii trecute, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţa prin intermediul unui comunicat de presă că începe distribuirea tichetelor valorice. „Lista operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, care au fost validaţi în program, este publicată pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secţiunea afe­rentă programului”, se arată în comunicat. Reprezentanţii AFM susţin că 17.000 de tichete au fost repartizate persoanelor fizice şi 3.000 persoanelor juridice. „Începând de luni, 10 iunie a.c. (n.r. – astăzi), persoanele fizice se pot adresa unuia din colectorii validaţi de AFM, în vederea participării la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional. Şi persoanele juridice, inclusiv instituțiile publice, își pot depune dosarele de înscriere la sediul Admi­nistrației Fondului pentru Mediu. Cei interesaţi pot consulta în acest moment Ghidul de finanţare pe site-ul instituţiei noastre în care sunt prevăzute atât condiţiile de eligibilitate, dar şi documentaţia necesară pentru înscrierea în program”, mai spun autorii comunicatului. Conducerea AFM a ţinut să precizeze că repartizarea tichetelor nu este egală pentru fiecare judeţ, în prima etapă fiind distribuite maximum 25% din numărul total de tichete, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Permiselor. De asemenea, distribuirea tichetelor se face în mod egal între punctele de lucru aparţinând colectorilor validaţi din judeţul respectiv. „Sunt interzise: transferul şi schimbul de tichete distribuite de către AFM între colectorii validaţi; transferul şi schimbul de tichete între punctele de lucru aparţinând aceluiaşi colector validat, fără acordul prealabil al Admi­nistraţiei Fondului pentru Mediu. Consumarea tichetelor primite iniţial este o condiţie obligatorie pentru depu­ne­rea unei cereri de suplimentare a acestora, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice şi operatorii economici fără personalitate juridică”, se mai arată în comunicat.
Spre deosebire de anii trecuţi, când pentru achiziţionarea unui autovehicul se puteau folosi trei tichete, de data aceasta este permisă folosirea unui singur voucher, dar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât era în 2012.

Recomandările redacției