vizita la Casa BataLa Bata și-a desfășurat activitatea, joia trecută (6 iunie a.c.) Cercul pedagogic la nivelul învățământului preșcolar. Au participat educatoarele din zona Săvârșin-Valea Mureșului (Grădinițe P.N. program normal) din comunele Bata, Ususău, Birchiș, Săvârșin, Petriș, Vărădia-de-Mureș, Bârzava, Conop în colaborare cu Grădinița P.P.nr.11 din Arad, după cum ne relata învățătoarea Delia Micurescu, de la Școala Primară din Bata. De la Inspectoratul Școlar Județean Arad au participat: profesor înv. preșcolar Eugenia Ardelean– metodist; prof. înv. preșcolar Florica Maxa – formator; responsabilii cercurilor de zonă (Handra Barbura de la Grădinița P.P. nr.11 Arad și Carmen Bândea de la Grădinița P.N. Bârzava).
Aceste cercuri se desfășoară de două ori pe an (în fiecare semestru câte o activitate). De obicei, în primul semestru cadrele didactice din județ vin în municipiu iar în al doilea semestru, cele din municipiu se deplasează la grădinițe din mediul rural.
Vizita la Bata
În partea a doua a activității s-a organizat o vizită în comuna Bata, pentru a cunoaște cele mai importante obiective, sub îndrumarea educatoarei Baricz Clara de la Grădinița P.N. Bata și învățătoarea Delia Micurescu de la Școala Primară din Bata, care a spus:
„S-au vizitat obiective vizând istoria locală (Castelul Mocioni de la Bulci, sera castelului, colecția de obiecte vechi de la Căsuța veselă din Bulci – proprietar Ladislau Heleport, vatra satului ca așezare străveche daco-romană). S-a vorbit des­pre distinsa familie Mocioni și meritele ei în lupta pentru apărarea drepturilor și libertăților românilor din Banat și Ardeal, în secolele XIX –XX, despre blazonul mocionesc–coroana cu cinci perle și despre jertfa acestui neam. Familia Mocioni a susținut cultura și tradiția românilor de pe aceste meleaguri iar azi, descendenții–moștenitori de drept Mircea Stârcea-Mocioni, mergând pe urmele înaintașilor s-au întors la noi, sprijinind, deopotrivă, învăță­mântul bătan și actele culturale care se petrec în comunitatea noastră“.
S-au vizitat de asemenea și obiective cu carater turistic din Bata: Casa Bata–complex turistic și de vânătoare, cât și Pensiunea Bade Ioane, gazdă a numeroase tabere de creație (pictură, Et Lettera-scriere frumoasă, ilustrație de carte, cercetare etnografică) dar și Parcul sportiv Aventura, cu diverse ateliere aplicative și tiroliană).
„Credem că activitatea cercului pedagogic de la Bata a reușit să-și atingă menirea, aceea de a fi un mijloc eficient de pregătire, de formare a cadrelor didactice care lu­crează în învățământul preșcolar, în atingerea strategiilor eficiente de învă­țare: aș spune după modele euro­pene“ – ne spunea Delia Micurescu.

Recomandările redacției