Anul trecut, valoarea importurilor a fost de 54,6 miliarde de euro (în creştere cu 0,6% faţă de 2011), iar ponderea primelor 100 de companii în total importuri a fost de 38,7% (faţă de 39,4% în 2011), potrivit datelor de la INS.

Datele despre valoarea importurilor pentru fiecare companie în parte sunt, la fel ca în cazul exportatorilor, ţinute la secret. ZF a publicat recent şi topul celor mai mari 100 de exportatori din România, iar o analiză comparativă a celor două clasamente arată că 60% dintre cei mai mari 100 de importatori sunt prezenţi şi în topul celor mai mari 100 de exportatori.

”Există o simetrie clară, la care mă aşteptam, între topurile exportatorilor şi cele ale importatorilor. Nominal, marii importatori se regăsesc în marile companii exportatoare. În capul listelor, atât la importatori, cât şi la exportatori, sunt Automobile Dacia, Rompetrol, Petrotel, Celestica, OMV Petrom sau Honey­well. Există o simetrie formidabilă, importurile sunt într-o mare măsură o proiecţie în oglindă a exporturilor din cauza nevoii de asigurare a materiei prime“, explică prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător în economie.

Topul importatorilor scoate pentru prima dată la lumină informaţii despre cei mai mari importatori din retail (Lidl şi Kaufland), dar şi despre multinaţionale precum Coca-Cola, Nestlé sau Mondelez (fosta Kraft Foods).

Cele mai mari companii importa­toare activează în sectoare precum pro­ducţia de componente auto, medica­men­te, petrol şi gaze sau în retailul alimentar.

Citeşte articolul integral despre cei mai mari 100 de importatori pe www.zf.ro.

 

Recomandările redacției