certificat_energeticVrei să vinzi sau să închiriezi o locuinţă? Din 20 iulie, proprietarii de apartamente şi case vor fi obligaţi să prezinte certificatul energetic tuturor clienţilor care vor să cumpere locuinţa sau să o închirieze.

Din 20 iulie, noua Lege nr. 159/2013 prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, proprietarul e obligat să pună la dispoziţia cumpărătorului sau chiriaşului o copie a certificatului energetic.

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.

După evaluare, locuinţa respectivă primeşte o încadrare într-o clasă energetică de la A la G, unde A reprezintă eficienţă maximă la capitolul consumuri, iar G, facturi extrem de mari la căldură, iluminat sau apă caldă, adică un apartament care trebuie evitat.

Potrivit specialiştilor, clasa energetică A se acordă doar în cazuri extreme şi mai ales la imobile noi, special proiectate şi construite ca să te ajute să faci economie la plata facturilor, în timp ce clasele B şi C sunt specifice mai ales clădirilor reabilitate termic.

 

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției