simpozionUn simpozion internaţional de etnologie ce va reuni specialişti în domeniu va fi organizat la Arad, în perioada 20 – 21 iunie. Este vorba de „Cultura tradiţională (euro)regională. Patrimoniul material/imaterial- modalităţi de conservare şi promovare”, organizat de Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean.
Simpozionul va fi o întâlnire de lucru care va reuni etnografi, etnologi şi antropologi din mai multe ţări. Printre aceştia se numără: Emilia Martin, se­cretar ştiinţific la Muzeul Munkacsy Mihaly din Bekescsaba, Ando Gyorgy, director al Muzeului Munkacsy Mihaly din Bekescsaba, – Dr.Biljiana Ratkovic de la Universitatea din Novi Sad, Serbia, Dr.Drago Njegovan de la Muzeul Voievodinei din Novi Sad, Slavica Gajic de la Muzeul oraşului Kikinda, Dušan Deanac din Kikinda şi România, Dr.Corina Mihăescu de la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Bucureşti, Ionuţ Florin Filip de la Comisia Naţională a Patrimoniului Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, Dr.Narcisa Ştiucă și lect.dr.Duşiţa Ristin de la Universitatea Bucureşti, asistenst dr. Nicoleta Muşat și asist. dr. Sînziana Preda de la Universitatea de Vest Timişoara, Dr.Andrei Milin de la Muzeul Satului Bănăţean Timişoara, Dr.Camelia Burghelea de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Dr.Vajda Andras de la Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tra­di­ţionale Mureş.
Simpozionul face parte din procesul de inventariere a propriului tezaur naţional, proces dezvoltat în toate ţările Uniunii Europene. „Iniţiativa Centrului Cultural Judeţean Arad de a organiza şi finanţa această importantă întâlnire între specialiști din domeniul etnologiei vine în conti­nuarea manifestărilor de promovare a Aradului ca şi Capitală Culturală în 2021, demarate în acest an. Faptul că atât municipiul cât și judeţul Aradul reprezintă un teritoriu multietnic, multiconfesional şi multicultural, în care trăiesc împreună de cel puţin 300 de ani nu mai puțin de 7 etnii, fiecare conservându-şi tradiţiile, reprezintă pentru judeţ un spor cultural, tezaurul local însumând alături de cultura tradiţională ro­mâ­nească şi culturile celorlalte etnii – germani, maghiari, slovaci, cehi, sâbi, bulgari, evrei şi romi“, a susţinut Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Județean Arad (CCJA).
Simpozionul îşi propune să gă­sească soluţii de conservare a tradi­ţiilor pe cale de dispariţie, în urma discuţiilor purtate de specialişti şi cercetărilor realizate de aceştia. În acest context, organizatorii au intenţia de a tipări un volum cu lucrările simpozionului de la Arad, care să de­vină un instrument de lucru pentru toţi cei interesaţi de problema tezaurului etnografic şi folcloric, din ţară şi din străinătate.

Recomandările redacției