OLYMPUS DIGITAL CAMERABiblioaniversare
Aniversez împreună cu ziarul care mă găzduiește, prin bunăvoința Cristinei Lazurca mai ales, un an de rubrică literară. Săptămânal, am avut ocazia să vă recomand o carte poate interesantă, poate subiectivă, poate pur şi simplu actuală. A sosit clipa să le mulţumesc cititorilor mei vizibili ori discreţi, tradiţionali ori internautici. Deopotrivă, cred c-ar fi mai adecvat să facem o excepţie azi şi să transmit câteva din motivaţiile pentru care cineva ca mine recomandă cărţi.
În primul rând, a citi este o formă de îmbogăţire culturală, emoţională, spirituală. În al doilea rând, să citeşti înseamnă să protestezi afirmă Mario Vargas Llosa undeva. Să protestezi faţă de banalitate, faţă de eşec, faţă de consumerism, faţă de excludere, faţă de toate dictaturile posibile, astfel cultivând individualitatea umană. Nu în ultimul rând, literatura aduce consolare, alinare sau reuşeşte să provoace spiritul la progres. S-a spus nu o dată că marile cărţi fac lumea să viseze. Şi că dragostea a apărut prima oară într-un vers de psalm (strămoşul poemelor ulterioare şi al literaturii). În cele din urmă, cartea înseamnă rafinarea omenescului din noi, iar pe mine cel puţin mă fascinează funcţia de memorie pe care o manifestă literatura. Astfel, ea rămâne mereu martoră la multele nefericiri ale lumii şi la puţinele ei bucurii, făcând cunoscute poveşti de care nu ne-am putea crede altminteri capabili. Pentru visători, tot ea- literatura- oferă vieţi şi lumi posibile. În scop de încheiere… aniversară, dar şi în sensul de a vă familiariza cu laboratoarele în care se scrie literatura contemporană, vă recomand volumul de interviuri cu doisprezece autori români în viaţă, realizat de Daniel Cristea-Enache şi intitulat ,,Literatura de azi. Dialoguri pe net”. O carte-document despre ,,frumuseţea şi tensiunea” artei literare.
biblioaniversareAnca Giura
Anca Giura este profesoară de lite­ratură română. S-a născut în 14 decembrie 1975 la Buteni. În prezent lo­cuieşte în Arad, este căsătorită şi are un fiu. Este pasionată de teatru şi literatură şi până acum a publicat aproximativ 70 de articole şi recenzii în revistele Arca, Tiuk, Steaua (Cluj-Napoca), Observator Cultural (Bucureşti) şi pe bookblog.ro. A participat în 2011 la Tabăra de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori de la Săvârşin şi a publicat un fragment de proză în antologia ediţiei intitulată „Deranj”.
Tot în 2011 a susţinut teza de doctorat pe tema prozei româneşti contemporane din perioada 2000-2010 la Universitatea din Oradea primind distincţia summa cum laude.

Recomandările redacției