pensionariDoar doi parlamentari au răspuns invitaţiei făcute de reprezentanţii pensionarilor arădeni, pentru o întâlnire în care aceştia din urmă să-şi spună păsurile. Reprezentanţii asociaţiilor de pensionari au întocmit o listă de iniţiative, fiind pregătiţi să sesizeze mai multe probleme deputaţilor şi senatorilor. Introducerea gratuităţii pe transportul în comun cu operatori privaţi, introducerea unor indemnizaţii pentru mamele eroine şi desfiinţarea Consiliului Persoanelor Vârstnice sunt câteva din revendicările expuse de vârstnici. Consiliul Persoanelor Vârstnice Arad şi reprezentanţii din componenţa acestuia, din alte asociaţii care reprezintă interesele persoanelor vârstnice au chemat parlamentarii la o primă întâlnire. Doar doi parlamentari şi-au făcut însă timp şi s-au prezentat personal ieri, la această întâlnire, alţii tri­miţându-şi reprezentanţii cabinetelor. Puterea şi Opoziţia a fost reprezentată de deputatul USL, Dorel Căprar şi deputatul PD-L, Claudia Boghicevici.
La întâlnire ar urma să participe vârstnicii reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Ligii Pensionarilor, Asociaţiei Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor, a Asocia­ţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Re­zervă şi Retragere, a Asociaţiei Pensio­- narilor CFR Arad, ai asociaţiilor de ve­teran de război, pensionarilor silvici şi ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Reprezentanţii au expus o serie de pro­bleme, de la nivelul pensiilor, la Codul Pensionarilor şi accesul persoanelor vârst­- nice la servicii medicale.
Vârstnicii au cerut desfiinţarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, pe motiv ca acesta nu face nimic pentru persoanele vârstnice din judeţ, ci doar ţine pe funcţii pe cei din conducerea actuală. Reintroducerea ajutorului financiar pentru mamele eroine şi creşterea ajutorului financiar pentru veterani, văduve şi accidentaţi în război a fost o altă solicitare formulată de vârstnici.
„Codul Pensionarilor“, pentru care asociaţiile de pensionari s-au străduit ani de zile să-l promove, fără ca iniţiativele să fie puse în aplicare a fost din nou expus în cadrul întâlnirii. Proiectul „Codul Pensionarilor“ a propus creşterea punctului de pensie, instituirea gratuităţii pe transportul în comun la nivel naţional şi scăderea taxei pe valoare adăugată la alimentele de bază. Altă propunere este acordarea dreptului organizaţiilor de pensionari de a depune candidaturi la toate tipurile de alegeri. Nu în ultimul rând, o altă facilitate promovată de LJP este pensia de moştenitor de cel puţin 30 la sută din pensia celui decedat. „De cinci ani de zile a fost elaborat Codul Pensionarilor şi i-au fost aduse şi îmbunătăţiri, dar parlamentarii de până acum au ascultat, dar nu s-a concretizat nimic. Când am elaborat iniţiativele ne-am inspirat din Codul Pensionarilor din Ungaria. Am strâns peste 15.000 de semnături şi vrem ca aceste proiecte, măcar unele dintre ele să devină iniţiative legislative“, a susţinut Costică Corodescu, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice.
Deputatul Claudia Boghicevici le-a răspuns punctual la întrebări, arătându-şi deschiderea pentru susţinerea unora din iniţiative. „Cu iniţiativele viabile vă aştept să mi le predaţi personal, pentru a le putea promova. Este o primă întâlnire urmând ca ulterior să re­ve­nim pe problemele formulate astăzi“, a spus Claudia Boghicevici.
O altă problemă ridicată de către pensionari a fost cea a magazinelor sociale, înfiinţate sub tutela asociaţiilor de pensionari. Din cauza controalelor şi amenzilor aplicate de instituţiile de control, mare parte din magazinele sociale au fost înschise, deşi acestea reprezentau o soluţie pentru vârstnicii cu venituri reduse. „Cu toate că sunt magazine sociale, de unde pensionarul reu­şeşte să-şi cumpere alimente la preţ mai mic, pentru unele nereguli, instituţiile au dat direct amenzi, fără să dea avertismente. Mai mult, mai multe instituţii dau amenzi pentru aceeaşi neregulă. Aşa s-au închis mai multe magazine sociale. Vă cerem să luaţi nişte măsuri în acest sens“, a spus Costică Corodescu.

Recomandările redacției