coperta-uta1 carteRestaurantul Bucegi a fost gazda unei lansări de carte. Volumul al doilea din „Un sfert de veac alături de prima iubire, UTA”, autor Bogdan Cioară, a văzut lumina tiparului, fiind imediat luat în primire de suporterii echipaţi în alb-roşu, care au ocupat locurile la mese cu o oră înainte de startul evenimentului. În prezentarea autorului şi a lui Doru Nica, actor și crainic al stadionului UTA, a fost prezentat volumul doi, care prezintă viaţa „Bătrânei Doamne” din 1999 până la finalul sezonului recent încheiat. Au luat cuvântul şi invitaţii care au onorat cu prezenţa lor evenimentul şi, totodată, cei care au reuşit pe teren ultima promovare în prima ligă a echipei, în ediţia de campionat 2001-2002.
„Am avut onoarea să joc pentru această echipă, iar acum să apar într-o carte. Am făcut parte dintr-o generaţie de excepţie, iar acum acest lucru va rămâne cunoscut peste ani”, a spus „căpitanul” Cristian Todea. Sorin Botiş consideră că reeditarea unor mari performanţe ar fi posibilă în anii care urmează. „Spiritul alb-roşu există, este prezent la jucătorii şi la suporterii arădeni, doar că trebuie puţin scormonit. Plecând de la UTA, am avut şansa de a evolua la echipe din străinătate, însă mereu, pe unde am fost, mi-am arătat ataşamentul pentru clubul care m-a lansat”, au fost cuvintele pleşuvului fundaş central. Marius Ciubăncan, un mijlocaş cu glezna fină, rememora: „în momentele când îmbrăcam tricoul echipei UTA, sentimentele erau înălţătoare”.
O surpriză plăcută a cărţii o constituie prezenţa lui Decebal Codru Grădinariu, care deşi a evoluat la echipa fanion cu câţiva ani mai repede decât cei amintiţi mai sus, a arătat că este un fotbalist intelectual: „cei pe care i-ai luat în marcaj între co­perţile acestei cărţi, dar în egală măsură şi cei care, involutar, au rămas în offside, martorii, creatorii acestei istorii alb-roşii, indiferent de aportul adus în timp, de sacrificiile şi performanţele perso­nale, îţi vor spune cu siguranţă că perioada petrecută la UTA e una dintre cele mai frumoase din viaţa lor profesională şi asta e ceva extraordinar!” Vă veţi reîntâlni în paginile cărţii cu cei care au scris pe dreptunghiul verde istoria acestui club de mare tradiţie, dintre care îi amintim pe Cristian Panin, Sorin Botiș, Cristian Todea, George Ţucudean, Ionuţ Popa, Marin Lupaş, Marius Lăcătuş, Roland Nagy şi mulţi alţii. Singurul regret al autorului ar fi acela că la această lansare „nu a participat nici un reprezentant al actualei echipe, deşi am lansat invitaţii în acest sens conducătorilor sau unor jucători.”
Bogdan Cioară descrie în acest al doilea volum frumoasa poveste a UTA-ei, trăită de el chiar de pe stadioane: „Acest volum descrie amănunţit viaţa Bătrânei Doamne începând din anul 1999 până astăzi, iar ultimul intervievat este antrenorul Adrian Falub. Mă bucur că am ajuns la final cu această carte, a cărui plan l-am început cam anul trecut pe vremea asta. În acest al doilea volum am descris perioada trăită de mine alături de UTA, de când am păşit pe stadion. De mic am învăţat că la Arad fotbalul se învaţă de la grădiniţă, iar UTA se cunoaşte înaintea alfabetului. Cel mai frumos episod din acest volum este fără îndoială acea victorie de poveste de la Timişoara, cu 4-3, care am trăit-o de pe stadion, de la masa presei. Este un meci de povestit nepoţilor, îmi amintesc că la pauză fanii lui Poli ne trimiteau acasă, iar la final nu ştiau pe unde să se ascundă. Bucuria a fost fără margini atunci, iar acele clipe sunt de neuitat”, mai spune autorul cărţii, Bogdan Cioară.
Jurnalistul le-a mulţumit celor care, prin performanţele realizate în teren, prin amintirile şi inevitabilele picanterii din viaţa fiecăruia, au făcut posibilă apariţia acestei cărţi, care cu siguranţă va face deliciul cititorilor. Volumul doi al cărţii „Un sfert de veac alături de prima iubire, UTA!” se poate găsi de astăzi la unele chioşcuri din Arad la preţul de 25 de lei.
(S.A.)

Recomandările redacției