primar Lipova JICHICI IOSIF MIRCEA orasDe câteva zile, o echipă de portocalii din Lipova a demarat pe străzile oraşului o campanie prin care încearcă (fără succes) să-l demită pe actualul primar, Mircea Jichici, ales pe listele PSD, în 2012. Lăsăm la o parte faptul că acţiunea e coordonată de fostul miliţian Micle, pe care îl cunoaşte toată Lipova şi care se bucură de o încredere aproape de zero din partea concetăţenilor. Aşa cum lăsăm la o parte şi faptul că la Arad nu ştie nimeni de la PD-L ce năstruşnicii i-au trecut prin capul domnului Micle, la un păhărel de apă, aşa cum nu ştie nici măcar fostul primar Jurcă, acesta din urmă fiind atât de conştient de moştenirea lăsată Lipovei încât nici nu i-a trecut prin cap că ar putea cere demisia actualului primar, Mircea Jichici, care i-a demonstrat în doar un an de zile că se poate face treabă.
Lipova a rămas ca după război
Cei care vor să adune semnături de la lipovani pentru demiterea primarului ar trebui, mai întâi, să le explice cetăţenilor de ce la Lipova sunt străzi neasfalate, care arată ca după război. De fapt, ca lipovanii să înţeleagă de unde a pornit acţiunea PD-L, trebuie spus că tocmai străzile ce trebuiau reparate sunt mărul discordiei. Adică, firma câştigătoare, Office Construct, tocmai a rămas fără contractul baban promis de cei de la PD-L, fiindcă nu şi-a făcut treaba. Iar rezilierea contractului i-a durut atât de tare pe cei de la PD-L, încât au decis că e nevoie ca actualul primar să fie demis. Nu fiindcă nu şi-ar fi făcut treaba, nu fiindcă ar fi furat, cum se întâmpla în trecut, nu fiindcă ar fi dat contracte cu dedicaţie, cum se întâmpla în trecut, nu fiindcă ar fi băgat mâna până la cot în bugetul primăriei, cum se întâmpla în trecut. Pur şi simplu, primarul Jichici a deranjat nişte grupuri de interese, care astăzi reacţionează şi adu­nă semnături să-l demită. Fără şan­se de izbândă.
Să ne aducem aminte…
Cei care astăzi umblă după semnăturile oamenilor din Lipova, ar trebui să le aducă aminte ce au lăsat în urma lor acum un an, după patru ani de „guvernare“, cu primar, preşedinte de CJ, cu ministru de interne, cu prim-ministru şi aşa mai departe. Mai întâi, să ne amintim că acum un an, primeam cu tristeţe un raport al Curţii de Conturi, care ne arăta cât de bine stă Lipova. Cu datorii de 25 de miliarde la finalul lui 2011, cu restanţe la bugetul local, cu lucrări supraevaluate, pe banii bieţilor cetăţeni.
Ar trebui să ne amintim cum a reabilitat fostul primar PD-L o stradă în doar 24 de ore. E vorba de strada Eroilor, care în acte, de Crăciunul din 2008, a fost asfaltată în 24 de ore. Adică s-a făcut licitaţia, s-a făcut recepţia şi s-au dat banii, „doar“ vreo patru miliarde de lei. Toate în aceeaşi zi, ca după câteva ore firma să spună că nu poate începe lucrarea, fiindcă nu îi permite vremea. Dar banii s-au dat, deşi puteau fi folosiţi pentru alte lucruri, pentru şcoli, pentru spital, pentru cetăţenii Lipovei, nu pentru clientela administraţiei.
Eşecul administraţiei
2008-2012 bântuie şi astăzi
Ne aducem cu toţii aminte că fostul primar PD-L a fost ales cu sprijinul lui Viorel Popina. Şi că avea o groază de proiecte începute chiar de predecesorul său. Din păcate pentru Lipova, n-a reuşit să le ducă la îndeplinire. Iar cea mai mare durere e gazul metan. Un proiect care era în mare parte rezolvat, iar cei de la PD-L, cu toată puterea baronului Falcă, n-au reuşit sau mai bine zis n-au vrut să o rezolve. Iar astăzi, faptul că Lipova nu are gaz, nu are fabrici şi nu are locuri de muncă, i se datorează PD-L-ului local, care n-a mişcat un deget pentru Lipova şi pentru viitorul acestui oraş. În patru ani de guvernare, n-au fost în stare să aducă gazul la Lipova, iar o dată cu gazul să fi adus firmele care să creeze locuri de muncă.
Din nefericire, administraţia PD-L de la Lipova n-a fost curioasă de problemele urbei şi nici de locurile de muncă, o mare problemă a zonei. Ei au fost preocupaţi de firmele de partid, care erau evidenţiate chiar în notele interne trimise de primar către angajaţii din primărie, note prin care le trasa sarcina de a încheia contracte doar cu acele societăţi. Primăria mai era preocupată pe vremea PD-L şi de bunăstarea restaurantelor din oraş, unde se plăteau bani pentru chefurile mai marilor urbei, dar şi de anumite firme de construcţii, pentru care astăzi avem o aşa-zisă strângere de semnături pentru demiterea primarului, când de fapt la mijloc e vorba de o tăiere de bani, care a deranjat rău de tot.
De la milionar, la bun simţ
În ultimul an de zile, lipovanii au putut să facă o comparaţie între ce au avut la conducerea Primăriei şi ce au în momentul de faţă. Ne aducem aminte de fostul primar PD-L Marius Jurcă, care strângea într-un an de mandat un milion de euro cu care şi-a plătit un credit la bancă. Ne aducem cu toţii aminte că la începutul mandatului, în 2008, fostul primar Jurcă era dator vândut la bănci, având un credit de 38 de miliarde de lei. O sumă imensă nu doar pentru Lipova, ci şi pentru Arad. Dar nu o sumă imensă pentru primarul Lipovei, care la un an de la preluarea mandatului şi-a plătit creditul cu banii jos. Nu ştim de unde, poate a câştigat la Loto. Cert e că Primăria i-a priit şi a scăpat de datorii.
Prin comparaţie, despre actualul primar Mircea Jichici nu a auzit nimeni lucruri legate de afaceri, de firme dubioase, de bani necuveniţi. N-a reuşit să facă nici milionul într-un an. E drept, n-are nici credit de 38 de miliarde, fiindcă omul a fost la casa lui, cum se spune, de-a lungul vieţii şi s-a întins cât l-a ţinut pătura, ca pe orice om serios şi cu bun simţ.
Lipova renaşte prin forţe proprii
După un an de guvernare locală, actuala conducere a primăriei e contestată de nişte indivizi dubioşi, cu bube multe în spinare. Începând cu fostul miliţian Micle, despre care numai de bine nu auzi în Lipova. Problema acestor tovarăşi portocalii e faptul că datele, aşa cum sunt ele, seci şi necruţătoare, îi cam contrazic. Iar ultimul an arată că se poate face treabă şi fără să furi, şi fără să dai lucrări cu dedicaţie, şi fără să privezi bugetul local de taxe fiindcă ai afaceri cu nişte firme. Se poate face treabă, iar la Lipova acest lucru se vede şi mai ales se simte la bugetul local. Un buget lăsat cu o mare gaură, de 36 de miliarde, constatată nu de Mircea Jichici, nu de PSD, ci de Curtea de Conturi, care nu poate fi considerată nici subiectivă, nici părtinitoare. Aşa cum a constatat şi impozite neîncasate de miliarde de la firmele prietene ale foştilor conducători, firme din zona carierelor de piatră şi balastrierelor, care au distrus drumurile Lipovei de-a lungul anilor.
Astăzi, după un an de la alegeri, Lipova şi-a plătit toate datoriile, ba mai mult, are în cont o sumă frumuşică. Ca să arătăm diferenţa între actuala şi fosta conducere a Primăriei, vă prezentăm cifrele de pe 2012, care spun totul despre cum şi-au făcut treaba cei de la PD-L. Dacă până la alegeri, în 2012, administraţia PD-L a adus la buget 33 de miliarde, după venirea primarului Mircea Jichici s-au adunat la buget 60 de miliarde. În schimb, ajutorul de la Consiliul judeţean condus de PD-L a scăzut de la 55 de miliarde în primele şase luni din 2012, la 31 de miliarde în următoarele şase luni. Cu toate aceste piedici puse de cei de la PD-L, administraţia Jichici a reuşit să crească veniturile faţă de primele şase luni cu trei miliarde de lei, în condiţiile în care de la judeţ sau tăiat 20 de miliarde, o sumă imensă chiar şi pentru Arad.
În plus, puţină lume ştie că primarul Jichici, împreună cu vicepreşedintele PSD Dan Damian, a obţinut peste două milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării, sumă ce va fi investită la Lipo­va în reţele de apă şi canalizare.
PD-L Lipova pedalează în gol
Acţiunea PD-L Lipova a fost primită foarte prost de cetăţenii oraşului, lucru sesizat zilele trecute prin mai multe scrisori primite pe adresa redacţiei. Mai întâi, se ştie bine ce moştenire au lăsat cei de la PD-L, după ce au administrat timp de patru ani oraşul. Apoi, iniţiatorii acestui proiect au o credibilitate scă­zută în Lipova. În special fostul miliţian Micle, despre care lumea îşi aduce amin­te cu neplăcere, din perioada în care era angajat în structurile MAI. Mai ales muncitorii care i-au ridicat casa şi care înjură şi în ziua de azi, din motive pe care domnul Micle le poate explica. Aşa cum înjură şi „rutieriştii“ de pe Valea Mureşului, din aceleaşi motive, pe care doar Micle le poate explica.
Dacă acţiunea ar fi fost iniţiată de oameni credibili, probabil cei de la PSD ar fi avut motive de teamă. Aşa însă, cu oameni gen Micle, strângerea de semnături va fi doar un fâs. Mai ales că la Arad, cei de la PD-L ştiu că e vorba doar de un sondaj de opinie, cel puţin atât a avut curaj domnul Micle să-i informeze. Motiv pentru care, după ce vor afla şi cei de la PD-L Arad despre ce este vorba, probabil pedelistul Micle nu se va simţi prea bine.
P.S. Pedelistul Scorobete (pardon, penelistul) este rugat să nu se mai laude prin oraş că face parcuri. Pentru informarea cititorilor, proiectul este realizat de deputatul german Will Gering, un prieten de ani de zile al primarului Mircea Jichici, împreună cu RTL şi Crucea Roşie din Germania şi, bineînţeles, Primăria Lipova, care ne-a asigurat că domnul Scorobete va fi sprijinit cu tot ce e necesar dacă doreşte şi dânsul să realizeze un parc.

Recomandările redacției