hepatitaAsociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Arad a lansat un plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor. Proiectul „Plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România” a fost lansat împreună cu Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat şi are un caracter naţional. Planul strategic a fost lansat în cadrul celui de-al XXXIII-lea Congres Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă ce a avut loc la Timişoara. „Alături de medicii care şi-au adus aportul la realizarea proiectului, la lansare au participat iniţiatorul şi coordonatorul proiectului Achim Kautz, director executiv ELPA, Ioan Sporea, şeful Clinicii de Gastroeterologie şi Hepatologie Timişoara, şi Marinela Debu, preşedin­tele APAH-RO. Proiectul cuprinde o analiză concentrată a situaţiei hepatitelor virale în România şi efectul negativ al acestora asupra pacienţilor în particular, dar şi asupra societăţii, în general“, ne-a declarat Diana Rotar, din cadrul Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Arad.
Evaluarea include patru domenii principale: prevenire, depistare, tratament şi monitorizare şi se bazează pe analiza datelor existente cu scopul de a identifica punctele slabe în comparaţie cu situaţia din alte state europene. Analiza se bazează, de asemenea, pe o recenzie a literaturii de specialitate şi pe o serie de discuţii directe cu medici români de renume din domeniul hepatitelor şi al serviciilor de sănătate, ale căror opinii şi expertiză au fost încorporate în acest document.
„Au fost menţionate propuneri concrete, aplicabile, care să ducă la îmbunătăţirea substanţială a si­tuaţiei actuale privind hepatitele virale, dacă Guvernul manifestă voinţa politică de a întreprinde paşi concreţi pentru crearea mecanismelor necesare depistării timpurii şi a tratamentului eficient al hepatitelor”, declară reprezentanţii asociaţiei arădene.

Recomandările redacției