irakO delegaţie a administraţiei arădene pleacă în Irak, la finele acestei săptămâni, pentru a pune bazele unei colaborări economice. Mai exact, autorităţile şi investitorii arădeni vor să vadă ce oportunităţi reale de afaceri şi ce facilităţi economico-financiare le oferă Irakul. Vizita este rezultatul acordului de înfrăţire dintre judeţul nostru şi provincia Duhok, Regiunea Autonomă Kurdistan, Republica Irak.
Pe 22 iunie, o delegaţie a Consiliului Judeţean, condusă de preşedintele Nicolae Ioţcu, alături de reprezntanţi ai Camerei de Comerţ şi investitori privaţi arădeni vor pleca în provincia Duhok, în Irak. Aici, timp de câteva zile, delegaţia arădeană ar urma să ia pulsul mediului economic, pentru a vedea pe ce investiţii se pot orienta oamenii de afaceri.
La jumătatea lunii trecute s-a încheiat un acord de colaborare între judeţul Arad şi provincia Duhok, pe următorii cinci ani. Guvernoratul Duhok este interesat de cooperarea transfrontalieră în dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Republica Irak. Irakienii sunt interesaţi de dezvoltarea relaţiilor de colaborare pe industria de automotive, construcţia de tramvaie şi vagoane de marfă şi călători, agricultură, industria forestieră şi a mobilei, industria alimentară şi textilă. Piaţa kurdă şi-a manifestat interesul pentru investiţiile din Arad din domeniul producţiei agricole, cereale, de prelucrare a cărnii şi de apicultură. În vizita lor la Arad, oficialii kurzi au vorbit despre potenţialul pe care îl are provincia, precum şi de disponibilităţile financiare. La instalare, investitorii primesc teren gratuit, utilităţile pentru pornirea afacerii şi sunt scutiţi de taxe şi impozite timp de câţiva ani. La prima vizită, auto­rităţile irakiene şi-au exprimat dorinţa de colaborare şi în domeniul universitar. Delegaţia arădeană va promova Aradul în vizita în Irak.

Recomandările redacției