piscina_bazinDeşi aşteptat, anotimpul vacanţelor aduce şi neplăceri. Iar unele pot fi foarte mari. E momentul să pui în practică regulile elementare de igienă, să-ţi educi şi copiii să le respecte cu sfinţenie.

Ciuperci «năbădăioase». Căldura şi umiditatea creează mediul ideal dezvoltării ciupercilor şi a bacteriilor. Transpiraţia abundentă, prezenţa la piscine, ştranduri ori la duşuri comune ne pot face cunoscute efectele nedorite ale dermatozei numite pitiriazis.Nu doare, dar pătează pielea şi se scapă greu de ea.

Mersul desculţ pe marginea bazinelor poate favoriza apariţia aşa-numitei ciuperci a piciorului, care dă mâncărimi şi senzaţie de arsură.

Virusuri. Aşa-numita “boala sărutului” sau mononucleoza e infecţia cu virusul Epstein Barr, care rămâne în organism toată viaţa. Cei care au avut-o nu o mai fac, însă rămân purtători ai virusului şi îi pot contamina pe cei cu care vin în contact. Pot apărea dureri puternice în partea stângă a abdomenului, ameţeli, bătăi rapide ale inimii sau tulburări de respiraţie.

Nici cu herpesul nu-i de joacă. Riscul de a contacta alte infecţii creşte după infectarea cu virusul herpetic. La persoanele cu imunitate scăzută pot apărea şi meningoencefalite herpetice sau hepatite fulminante.

Probloblobleme didigestivtivtive. Diaree sau constipaţie, astfel de tulburări pot apărea în urma consumului de apă nefiltrată corespunzător sau de mâncăruri alterate ori cu care nu e obişnuit organismul. Diareea e cauzată de o infecţie bacteriană, provocată fie de E-Coli, fie de Salmonella sau de virusuri şi paraziţi.

E suficient să faci o baie în piscină, să mănânci o îngheţată, legume crude, să-ţi ştergi faţa de transpiraţie cu mâinile nespălate sau să bei un pahar cu apă cu gheaţă făcută din apă de la robinet.

Boala mâinilor murdare. Aşa e cunoscută hepatita A. Febra, durerile musculare, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor sunt caracteristice bolii. Unele persoane nu prezintă nici un simptom şi transmit virusul mai departe.

Răceli periculoase. Simptomele gripei nu trebuie neglijate. Ceea ce debutează cu un strănut, puţină febră şi moleşeală se poate transforma într- una dintre afecţiunile grave cauzate de pneumococi, de la conjunctivite, sinuzite sau pneumonii până la temuta meningită.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției