bijuterii_vitrinaEşti în căutare de verighete sau vrei să faci un cadou mai special unei persoane dragi şi te gândeşti la o bijuterie din metale şi pietre preţioase? Nu te pripi, informează-te temeinic, fiindcă o astfel de achiziţie îţi va scoate o sumă frumuşică din buzunar. Noi i-am consultat pe specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (www.anpc.ro) şi îţi atragem atenţia asupra celor mai importante detalii.

  • Testează piaţa

Adună informaţii despre preţuri, calitate, confidenţialitatea comercianţilor, din reviste, din reclame, de pe internet sau din sfaturile unor persoane de încredere.

Când compari preţurile oferite de diverşi furnizori, uită-te dacă livrarea sau service-ul după vânzare sunt incluse în nota de plată (service-ul poate include servicii suplimentare ulterioare cumpărării, de exemplu – lărgirea sau micşorarea verighetelor, scurtarea unui lanţ etc.).

Nu te lăsa fermecat(ă) de oferta cu preţul cel mai mic, fiindcă eventualele prejudicii sunt direct proporţionale cu acesta!

  • Alege un furnizor autorizat

Cel mai important lucru ce trebuie luat în considerare atunci când cumperi acest tip de produse este încrederea pe care o oferă furnizorul.

O dovadă de credibilitate este existenţa autorizaţiei emise de ANPC: autorizaţia sau o copie a sa trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

  • Verifică mărcile obligatorii

Marca este un semn convenţional care se aplică pe bijuterii şi pe obiectele din metale preţioase.

Există trei tipuri de mărci: marca de certificare sau marca statului, aplicată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor; marca de garanţie proprie, pe care o aplică producătorul intern, importatorul sau vânzătorul cu amănuntul şi care se înregistrează la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor; marca titlului, aplicată de către producător şi semnalând titlul metalului preţios (proporţia de metal preţios fin conţinută, exprimată în miimi: de exemplu, aur fin – 999‰, respectiv 24 de karate; aur 585‰ – respectiv 14 karate etc.).

Reţine că, pentru a întruni condiţiile legale de vânzare, toate bijuteriile preţioase trebuie să fie marcate cu: 1 – marca de certificare sau 2 – marca de garanţie proprie, alături de marca titlului.

Cere bon sau factură

Vânzarea trebuie să fie însoţită de bon fiscal sau de factură fiscală, conform legii. Verifică aceste documente şi restul pe care l-ai primit înainte de a părăsi magazinul.

Dacă plăteşti cu un card de credit, nu da codul PIN nimănui şi nu permite altor persoane să vadă ce cod foloseşti.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției