Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns joi la un acord de principiu privind recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul fondurilor de salvare MES, un mecanism ce va permite pe viitor ajutorarea băncilor fără să fie afectat bugetul de stat, relatează AFP.

‘Am căzut de acord asupra modului în care va funcţiona, în linii mari, Mecanismul European de Stabilitate’ (pentru recapitalizarea directă a băncilor), a declarat joi seară ministrul irlandez de finanţe, Michael Noonan, la finalul unei reuniuni cu omologii săi din zona euro, desfăşurată la Luxemburg.

Acest instrument va fi disponibil cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2014. El a fost promis de liderii europeni în cursul summitului din iunie 2012 pentru a sparge cercul vicios dintre criza bancară şi criza datoriilor suverane. La acea dată, interesa în special Spania care a beneficiat în primăvara lui 2012 de un împrumut în valoare de 40 de miliarde de euro pentru a veni în ajutorul băncilor sale aflate în dificultate.

Tot joi, miniştrii de finanţe ai Celor 17 au mai căzut de acord pentru ca recapitalizarea directă să se facă ‘potenţial retroactiv, de la caz la caz’, a adăugat Noonan, a cărui ţară ocupă până la sfârşitul lunii iunie preşedinţia prin rotaţie a UE.

Acest subiect era unul dintre cele mai sensibile incluse pe agenda de joi, anumite ţări opunându-se principiului retroactivităţii pentru recapitalizarea directă a băncilor din zona euro.(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției