upuSpitalul Judeţean este în plin proces de modernizare şi reorganizare. De ieri au început lucrările de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe (UPU), cu bani de la Consiliul Judeţean. Tot în această perioadă se lucrează la construcţia unui nou pavilion administrativ al unităţii spitaliceşti. Conducerea administraţiei sesizează însă că, pentru investiţiile din sistemul medical, Aradul nu a primit anul acesta niciun ban.
La peste 2,7 milioane de lei se ridică lucrările de extindere şi modernizare a UPU-SMURD a Spitalului Clinic Judeţean Arad. Extinderea UPU este necesară în contextul unirii celor trei unităţi sani­tare arădene – Spitalul Municipal, Matern şi Judeţean. Toate cazurile de urgenţă ajung la UPU a spitalului, iar o reducere a timpilor de aşteptare este vitală pentru pacienţi. Lucrările vor consta în reamenajarea corpului existent în suprafaţă de 615 de metri pătraţi, realizarea unei supraetajări de 215 de metri pătraţi și realizarea unei extinderi de 230 de metri pătraţi.
„Am dat ordinul de începere a lucrărilor la ceea ce înseamnă extinderea Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean. Această extindere va fi de peste 400 de metri pătraţi şi va îmbunătăţi mult ceea ce înseamnă serviciile pe care le oferim celor care apelează la serviciul de urgenţă. Suma alocată de Consiliul Jude­ţean pentru această investiţie este de 2,7 milioane de lei, în totalitate din bugetul CJA. Pot să spun că până acum, toate proiectele pe care le-am avizat în Consiliul Judeţean sunt în implementare şi dorim în continuare să dezvoltăm infrastructura spitalului aşteptând bineînţeles şi un sprijin din partea Ministerului Sănătăţii“, a susţinut preşedintele Consiliului Jude­ţean Arad, Nicolae Ioţcu.
Acesta a mai spus că toate investiţiile demarate în acest an de administraţie nu au primit nicio susţinere financiară din partea Ministerului Sănătăţii. „Ţin să menţionez că pentru acest an, Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun leu Spitalului Clinic Judeţean. Toate cele patru milioane de euro preconizate în dezvoltarea spitalului sunt în momentul de faţă angajate de către Consiliul Judeţean“, precizează Nicolae Ioţcu.
Mai multe paturi şi un nou compartiment de radiologie
Unitatea dispune în prezent de 18 paturi, urmând ca după extindere să fie disponibile 33 de paturi, din care, trei în camera de reanimare şi 10 paturi de pediatrie. Având paturi suplimentare, pacienţii nu vor trebui să aştepte şi vor fi rezolvate cazurile mai repede. Se va realiza un circuit separat pentru urgenţele minore, astfel încât să nu se mai intersecteze cu celelalte tipuri de pacienţi în situaţie gravă. Nu în ultimul rând, va fi creat un nou compartiment de radiologie, pentru ca pacienţii să nu mai trebuiască să fie duşi la etajul I al spitalului. „Această extindere a Unităţii Primiri Urgenţe este deosebit de necesară, deoarece s-a înregistrat o creştere marcantă a numărului de cazuri de prezentări la unitatea de Primiri Urgenţe. Dacă anul 2010 am avut cam 55 de mii de prezentări, în anul 2011, cam 62 de mii, anul trecut, aproape 70 de mii. Drept urmare, spaţiul este insuficient şi de foarte multe ori supraaglomerat. (…) Pe lângă extinderea ca suprafaţă se vor face modificări ale circuitelor care vor fi în beneficiul pacienţilor. Una vizează accesul comun, dar cu două căi distincte pentru ambulanţă şi pentru pacienţii cu mijloace proprii, o zonă de decontaminare pentru pacienţii cu probleme de contaminare, acces la izolator. Sunt şi cetăţeni străini care se adresează spitalului, iar numărul celor care fac solicitări programate a crescut“, a susţinut Monica Puticiu, medic șef UPU SMURD Arad. Lucrările la UPU – SMURD ar putea fi finalizate la sfârşitul anului.
Cu ocazia demarării lucrărilor de modernizare şi extindere a UPU – SMURD s-au revizuit şi lucrările de construcţie a pavilionului medical, clădire care va face posibilă separarea de circuitele medicale. „Noul pavilion administrativ al Spitalului este ne­cesar pentru că, în momentul de faţă, atât direcţiunea cât şi alte servicii ale spitalului sunt în clădirea unde este şi partea medicală. Dorim relocarea lor, astfel încât, clădirea Spitalului Judeţean care oricum este subdimensionată, să poată fi alocată doar pentru servicii medicale. Sperăm că în două-trei luni de zile, lucrarea să fie fi­nalizată urmând să mutăm toată partea de conducere şi de birocra­ţie aici“, a precizat Nicolae Ioţcu.

Recomandările redacției