copiiMii de arădeni sunt plecaţi peste graniţă la muncă, fie pentru o perioadă mai scurtă, fie pentru ani de zile. În grija bunicilor sau chiar singuri rămân sute de copii, lipsiţit de grija părintească, de educaţie şi sprijin. Copiii a căror familii îşi câştigă existenţa peste hotare trebuie să fie înregistraţi în evidenţa autorităţilor. În realitate însă, copiii rămaşi singuri nu sunt înscrişi nici măcar în scriptele autorităţilor. Oficial, Aradul are aproape 400 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Numărul acestora este însă mai mare, iar o evidenţă apropiată de realitate nu există.
Din 78 de primării arădene, doar 27 ţin o evidenţă a copiilor rămaşi singuri după plecarea a unuia sau a ambilor părinţi. Doar aceste primării transmit evidenţa la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (DGASPC). Deşi legea obligă autorităţile locale să comunice trimestrial, situaţia copiilor rămaşi fără familii, cazurile celor mici nu sunt înscrise nicăieri. Reprezentanţii DGASPC Arad recunosc că în realitate, numărul copiilor aflaţi în această situaţie este cu mult mai mare decât cel oficial, din evidenţe.
Legea obligă, statisticile arată contrariul
În prezent, în evidenţe figurează un număr de 390 de copii, ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească peste graniţă. Dintre aceştia, 181 au ambii părinţi plecaţi afară, în timp ce 209, au un părinte angajat în afara ţării. Reprezentanţii DGASPC Arad spun că primăriile din jude­ţul nostru nu comunică o situaţie a copiilor aflaţi în această situaţie. Motivele pot fi multe – incompetenţă, nepăsare, dezinformare. „Din cele 78 de primării, doar 27 ne-au comunicat o situaţie a co­piilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate ca să muncească. Avem o problemă cu administraţiile, în sensul că acestea nu-şi îndeplineasc unele atribuţii. Primăriile sunt obligate să transmit o situaţie a acestor copii, potrivit Ordinului 219 din 2006. Uneori întâmpinăm probleme chiar şi cu anchetele sociale, în sensul că primă­riile nu răspund solicitărilor noastre“, a susţinut Angelica Stana, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Printre primăriile care au o situaţie a copiilor rămaşi singuri se numără: Beliu, Hăşmaş, Curtici, Dieci, Dorobanţi, Nădlac, Păuliş, Pâncota, Seleuş, Şagu şi Semlac.
Practic, pentru că autorităţile locale nu-şi îndeplinesc obligaţiile, copiii rămân fără niciun sprijin. Adesea, în lipsa educaţiei şi consilierii, copiii ajung delincvenţi, pentru ca mai apoi să fie luaţi în evidenţa centrelor pentru copii care săvârşesc fapte penale. „De respectarea obligaţiei de sesizare a situaţiei copiilor care săvâr­şesc fapte penale, de către primării se ocupă Inspecţia Socială, din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială“, a mai precizat Angelica Stana.
În Arad, de puţin timp a fost inaugurat Centrul multifuncţional de consiliere şi educaţie, din clădirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, instituţie care a beneficiat de o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În acest centru sunt consiliaţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
La nivel naţional, oficial, peste 82.000 de copii aveau, în primele trei luni din 2013, cel puţin un părinte plecat la munca în străinătate.

Recomandările redacției