igasSenatorul Constantin Traian Igaş, preşe­dintele Comisiei pentru relaţia cu UNESCO a participat la şedinţa Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, la care a fost invitat Daniel-Constantin Barbu, ministrul Culturii.
Subiectul ce a fost abordat în aceasta şedinţă a fost poziţia oficială a Ministerului Culturii privind situa­ţia patrimoniului cultural al sitului Roşia Montană, luând în considerare faptul că au existat iniţiative pentru inclu­derea sitului Roşia Montană pe Lista tentativă UNESCO. „Ministrul Daniel Barbu a informat Comisia asupra unui viitor proiect de lege ce va fi supus dezbaterii în sesiunea următoare a Parlamentului privind înfiinţarea unui Parc Arheologic Naţional care să includă o serie de obiective de importanţă deosebită, printre care şi Roşia Montană”, a declarat senatorul Constantin Traian Igaş, preşedintele Comisiei pentru relaţia cu UNESCO. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au decis ca, împreună cu Ministerul Culturii, reprezentat de ministrul Daniel Barbu, să se deplaseze la Roşia Montană, în luna august, pentru a constata la faţa locului care este situaţia patrimoniului cultural din zonă, urmând a avea întâlniri şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai companiei RMGC, cu societatea civilă şi cu cei ai mass-media.

  • Cristian spune:

    stiti ce va descoperi domnul senator? Ca patrimoniul a inceput sa fie reabilitat de rmgc si ca daca s-ar fi asteptat dupa Ministerul Culturii, care n-a alocat fonduri pt aceasta zona, sau dupa activistii ecologisti, care-si directioneaza fondurile spre proteste, nu spre solutii reale, poate n-ar mai fi avut ce verifica acum!

  • AnnaPetculescu spune:

    nu este
    timpul ca Rosia Montana sa fie un sit Unesco, cand inca poluarea este in toi
    si somajul imens. Nici nu cred ca am avea sanse sa fie inclusa in patrimoniul
    Unesco. inca! mai intai investitii si dupa Unesco, ar fi cel mai bine

    • Calinu spune:

      AnnaPetculescu de acord, cel mai bun lucru pentru Rosia Montana ar fi demararea investitiilor, includerea pe o lista nu ar rezolva niciuna dintre problemele localitatii

  • Calinu spune:

    foarte bine, sa se deplaseze, ca prea mult politicienii vorbesc fara sa aiba habar despre ce e vorba. acum va vedea ca la Rosia Montana cei care investesc in reabilitarea patrimoniului sunt cei de la RMGC, iar de asta e nevoie pentru salvarea patrimoniului, nu de nu stiu ce liste!

  • cristi spune:

    Extraordinar! Voi postacii rmgc-isti nu veti intelege niciodata ca „investitiile” de pana acum ale RMGC sunt doar pt a primi avizele! Avize pt a putea porni cel mai mizerabil si distructiv proiect din Europa! Voi dragilor visati in continuare la cai verzi pe pereti, si credeti cu o naivitate absurda minciunile lor de marketing legate de locuri de munca, reabilitarea patrimoniului, bla bla bla…
    Vestea proasta pt voi si sefii vostri este insa ca ROSIA MONTANA nu va fi distrusa de RMGC. Ba dimpotriva se va dezvolta durabil prin proiecte curate, pe bani europeni, iar aurul si restul metalelor pretioase de acolo vor ramane unde sunt pana cand vom fi noi, romanii, apti sa le extragem curat!

    • Calinu spune:

      @cristi tu zici asta, dar cert este ca cei de la RMGC sunt singurii care chiar au INVESTIT in reabilitarea patrimoniului! deja au salvat galeriile romane Catalina-Monulesti, vechi de 2000 de ani! ai fi preferat sa se prabuseasca? sau ai prefera ca somajul sa ramana de 80% la Rosia Montana? e chiar penibil ce faci, ceri pastrarea unei zone in saracie si in somaj…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției