spectacoleSpectacolele programate în cadrul primei stagiuni estivale din Arad, reunite sub titulatura Teatrul de Vară, vor continua să atragă publicul prin calitatea și originalitatea lor și pe parcursul lunilor iulie și august.
„Este cunoscut faptul că Aradul se bucură de o frumoasă tradiție în susținerea de spectacole în aer liber. Activitățile culturale estivale au constituit întotdeauna o mare atracție pentru toate categoriile de public din orașul de pe Mureș. Aceas­tă nevoie a comunității arădene de a trăi emoția estetică sau alte diverse forme de divertisment sub cerul liber a constituit de-a lungul timpului o adevărată provocare pentru oamenii de cultură arădeni, unii dintre aceștia preocupați fiind în a găsi cele mai potrivite îmbinări între fermecătorul ambient urban al Ara­dului, deosebit de variat și pitoresc, cu parcurile și străzile sale, cu fale­za Mureșului sau Ștrandul Neptun și forme de spectacole sau evenimente artistice și culturale pe măsură”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă Anamaria Dragoş, directoarea Centrului Cultural Judeţean Arad.
În acelaşi context s-a subliniat că spectacolele susținute în ultimii ani la Arad în aer liber s-au bucurat şi ele de succes în crescendo, acestea fiind poate cele mai îndrăgite forme de artă a spectacolului pentru marele public. Inițiativa Consiliului Județean Arad și a conducerii Centrului Cultural Județean Arad de a dărui începând din vara acestui an acestui gen de spectacol open air un loc al său, un nou „acasă”, este deci mai mult decât binevenită.
Se pare că în orașul nostru exista de altfel prin anii ´60 un Teatru de Vară care oferea publicului vremii o microstagiune estivală cu spectacole de operă dar mai ales de operetă, genul de divertisment muzical poate cel mai îndrăgit la Arad de către majoritatea melomanilor. Titluri precum „Lăsați-mă să cânt”, operetă compusă de Gherase Dendrino sau „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, „Liliacul”, binecunoscuta operetă din creația marelui Johann Strauss în formă integrală sau fragmente din aceste lucrări interpretate de artiști cu nume de notorietate, au constituit capete de afiș ale evenimentelor culturale estivale la vremea aceea.
Chiar şi înaintea apariţiei acestui Teatru de Vară în peisajul arădean cetăţenii Aradului se bucurau de existenţa unei stagiuni estivale susţinută în aer liber de trupe celebre care veneau de la Viena şi care încântau pu­blicul al vremii cu spectacole de operetă, estradă şi teatru pentru copii, încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
„Pentru a realiza o punte imaginară între vechiul și noul Teatru de Vară arădean, într-un tandem între tradiție și inovație pe care îl vom regăsi în toate programele primei stagiuni, organizatorii au ales pentru primul spectacol din această vară, care s-a desfășurat cu succes duminică, 23 iunie, a.c., la orele 20.30, o Gală de operetă numită sim­bolic «Lăsați-mă să cânt», evocând în acest fel titlul uneia dintre operetele cele mai des ascultate de către publicul vechiului Teatru de Vară, opereta cu acelaşi nume a deja amintitului Gherase Dendrino”, a mai spus Anamaria Dragoş.
Artiști consacrați pe scene vieneze au oferit cu această ocazie publicului fragmente din celebrele operete semnate Johann Strauss. Soparana Anna Ryan alături de tenorul Stefan Reichmann, acompaniaţi de Ansamblul Johann Strauss Modern sub bagheta maestrului Svetoslav Borisov au fost protagoniștii „Povestirilor din Pădurea Vieneză” pe care publicul numeros prezent la acest spectacol de deschi­dere a primei stagiuni estivale i-au aplaudat minute în șir. Tot aşa, aseară cei mici, dar și cei mari, pentru că și aceștia au fost cândva copii, au avut ocazia întâlnirii cu Mary Poppins într-un spectacol muzical pentru copii realizat de Asociația Culturală Fascinația Sunetului din Timișoara.
Următoarele spectacole, programa­te până la sfârșitul lunii august, vor prilejui publicului în fiecare seară de miercuri, întâlnirea cu artiști interpreți și creații artistice reprezentând toate formele de expresie artistică prin su­net, cuvânt, gest și culoare.
Printre invitați se regăsesc nume de referință ale scenelor muzicale românești și internaționale.
Vă vom anunţa de fiecare dată despre fiecare reprezentaţie în parte. Vă mai spunem doar că următorul spectacol va avea loc miercuri, 3 iulie, înce­pând cu orele 20.30 şi se va intitula „Parfum interbelic”, fiind susţinut de Orchestra Rapsodia din Arad. De asemenea, în 10 iulie vom fi invitaţi la „Aplauze, aplauze” cu Stela Popescu şi Alexadru Arşinel, care au sărbătorit nu de mult 30 de ani de colaborare neîntreruptă. Nu uitaţi, la spectacole- le Teatrului de vară intrarea este liberă!

Recomandările redacției