frontieraPoliţia de Frontieră a participat, în perioada 19-26 iunie, alături de mai multe autorităţi de frontieră din Europa, la o operaţiune care a avut ca principal obiectiv depistarea migranţilor ilegali şi strângerea de informaţii privind fluxurile de migraţie ilegală pe teritoriul statelor membre UE şi statelor Schengen.
În baza Planului Operaţional de acţiune în domeniul migraţiei ilegale 2012-2013, s-a desfăşurat operaţiunea High Impact Operations 2013, la care au participat, alături de lucrătorii Poliţiei de Frontieră Române, reprezentanţii autorităţilor de frontieră din Italia, Serbia, Olanda, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, Grecia, Slovenia, Suedia, Ungaria, Croaţia. Acţiunea a fost coordonată de Ministerul de Interne din Italia şi de Agenţia FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Coo­perării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene). Principalele obiective ale acestei acţiuni au fost depistarea migranţilor ilegali, identificarea şi destructurarea grupurilor de crimă organizată specializate în traficul de migranţi dar şi strângerea de informaţii privind fluxurile de migraţie ilegală pe teritoriul statelor membre UE şi a statelor Schengen.
În cadrul acţiunii, la frontierele României au fost depistaţi şi identificaţi 25 migranţi (şapte sirieni, patru somalezi, patru pakistanezi, doi filipinezi, doi afgani, un camerunez, un chilian, un cetăţean rus, un cetăţean indian, unul albanez şi unul din Kirghistan) care încercau să treacă ilegal frontiera de stat.
Migranţii, constituiţi în grupuri mici sau acţionând individual, au încercat să treacă ilegal graniţa folosind documente false, fiind ascunşi în mijloace de transport sau să treacă pe la frontiera „verde”. Cei mai mulţi migranţi au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Oradea, la graniţa cu Ungaria (16), cinci dintre ai au fost depistaţi la graniţa cu Bulgaria. Rezultatele şi informaţiile culese în cadrul acestei operaţiuni, împreună cu analizele de risc întocmite la nivel european vor fi utilizate în scopul eficientizării controlului la frontierele externe.
Participarea la această acţiune a reprezentat o oportunitate pentru a întări relaţiile cu autorităţile şi organizaţiile altor ţări implicate în lupta împotriva migraţiei ilegale, în vederea realizării unui schimb operativ de date şi informaţii.
Pentru prevenirea şi combaterea segmentului ilegal al fenomenului migraţionist, Poliţia de Frontieră Română va întreprinde în continuare toate măsurile necesare pentru organizarea şi desfăşurarea unui control eficient al persoanelor aflate sau depistate în zonele de competenţă, implementând toate cele patru filtre de control, conform practicilor europene. „Instituţia noastră apreciază că o cooperare inter-instituţională intensă la nivel european şi un schimb operativ şi eficient de date şi informaţii la nivel intern şi internaţional reprezintă mijloace viabile de combatere a migraţiei ilegale şi a traficului de persoane”, a declarat purtătorul de cu­- vânt al Poliţiei de Frontieră Arad, co­misar-şef Daniel Iancu.
Claudia Gavra

Recomandările redacției