memorieUn studiu realizat la două universități din Suedia și Norvegia a demonstrat că există o relație directă de cauzalitate între pierderea dinților naturali și scăderea abilității de a memora informații.

Cu alte cuvinte, cu cât persoanele pierd mai mulți dinți pe parcursul vieții, cu atât sunt mai predispuse la probleme de memorie decât cele care-și păstrează dantură intactă.
Numărul dinților pe care o persoană îi are reflectă performanțele memoriei. Cercetătorii suedezi și norvegieni explică fenomenul pe bază faptului că la nivelul danturii există o serie de impulsuri nervoase care trimit semnale către zonă creierului responsabilă cu memoria – hipocampul. Impulsurile sunt activate în momentul mișcării maxilarului și folosirii dinților în mestecare. În momentul în care persoanele încep să își piardă o parte din dinți, impulsurile trimise către creier se reduc, iar capacitatea de formare și reamintire a informațiilor din trecut are de suferit.

Cercetătorii susțin că pierderea se poate compensa, parțial, prin introducerea implanturilor dentare, care reactivează impulsurile către hipocamp, dar se pare că acestea nu reușesc să restabilească complet capacitatea pe care dinții naturali o aveau în stimularea memoriei.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției