Rata creditelor neperformante a ajuns la 20,19% în luna mai, în creştere cu 0,73 puncte procentuale faţă de luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

În luna aprilie rata creditelor neperformante se ridica la 19,46%, iar în luna mai 2012 la 16,67%.

În ceea ce priveşte pierderile provizionate din activitatea de creditare ale băncilor, volumul acestora a crescut la peste 39,348 miliarde lei, fiind mai mare cu 3,68% faţă de nivelul de luna precedentă. În luna mai din 2012, pierderile provizionate se ridicau la peste 32,887 miliarde lei.

Valoarea restanţelor în lei şi valută acumulate de firme şi populaţie la bănci a urcat cu 3%, la finele lunii mai, comparativ cu nivelul înregistrat în aprilie 2013, depăşind 31,874 miliarde lei.

Din această valoare, peste 12,5 miliarde lei erau restanţe în monedă naţională şi circa 19,3 miliarde în valută.

În ceea ce priveşte valoarea creditelor acordate populaţiei, aceasta a crescut cu 0,98% în mai, până la 103,1 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate agenţilor economici se ridica, la finele lunii mai, la peste 117,7 miliarde lei, în creştere cu 0,38% faţă de nivelul din aprilie 2013. Astfel, la finele lunii mai, valoarea totală a creditelor acordate firmelor şi populaţiei se ridica la peste 223,9 miliarde lei.

Potrivit lui Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), creditele neperformante vor continua să crească în lipsa unor finanţări noi în economia românească.

„Statistica BNR arată că evoluţia creditelor neperformante este în creştere permanentă, iar expunerea băncilor a rămas constantă în ultimii ani. Criza companiilor care duce şi la creşterea creditelor neperformante nu are cum să se oprească cât timp nu intervin bani proaspeţi în economie, bani proaspeţi care până nu demult au fost livraţi doar de bănci, prin credit. Băncile s-au oprit, ceea ce înseamnă că trebuie să apară un nou vehicul de finanţare, un fond de investiţii care să facă finanţare în alt mod decât cel tradiţional”, a declarat, recent, reprezentantul CITR.


 


(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Nicoleta Gherasi)


Recomandările redacției