Pilotul de la manşa aeronavei Boeing 777, aparţinând companiei Asiana Airlines, care a ratat sâmbătă aterizarea pe aeroportul din San Francisco este un pilot experimentat, dar încă în curs de formare pe aparate de acest tip, a anunţat luni compania sud-coreeană, citată de AFP şi CNN.

Lee Kang-Kuk (46 de ani) are la activ peste 9.000 de ore de zbor, dar numai 43 de ore pe aparate de acest model, unul din cele mai mari avioane de pasageri din lume.

‘Este adevărat că dl. Lee era în curs de formare pe Boeing 777’, a declarat agenţiei franceze de presă o purtătoare de cuvânt a companiei Asiana. Pilotul se afla sub supravegherea unui instructor cu experienţă, care a acţionat în calitate de copilot, a mai adăugat aceasta.

Asiana a recunoscut, de asemenea, că aeronava, cumpărată în martie 2006, trecuse printr-o serie de reparaţii în luna iunie din cauza unor scurgeri de ulei din motor.

Dar CEO-ul companiei, Yoon Young-Doo, a respins imediat ipoteza unei defecţiuni tehnice, spunând că nu a existat ‘nicio problemă mecanică în momentul accidentului’.

Primele analize arată că avionul zbura la o altitudine extrem de joasă şi cu o viteză prea moderată în timpul apropierii de aeroportul din San Francisco.

Pilotul a încercat să accelereze, dar era prea târziu, coada aparatului izbindu-se brutal de sol.

Aeronava Boeing 777, cu 291 de pasageri şi 16 membri ai echipajului, s-a prăbuşit, ratând aterizarea, cu câţiva metri înainte de pistă. Cei mai mulţi pasageri au supravieţuit. Numai două adolescente de 16 ani, provenind din China, şi-au pierdut viaţa în acest accident.Alte 182 de persoane au fost spitalizate, după cum a relatat CNN.

 

(AS – editor: Lilia Traci)

 

Recomandările redacției