stadionFiindcă „Bătrâna Doamnă” gestionată de Giovanni Catanzariti și Adrian Marțian respiră tot mai greu și în maxim două-trei săptămâni își va da obștescul sfârșit dacă nu se întâmplă ceva spectaculos, echipa fanion a Aradului dorește a fi menținută în viață printr-un „artificiu” discutabil. Din start trebuie știut că acesta este susținut, dacă nu chiar gândit până în cel mai mic detaliu de Gheorghe Falcă, primarul care l-a lăsat demult din brațe (de parcă l-ar fi ținut cu adevărat vreodată) pe Giovanni Catanzariti, singurul om de afaceri arădean care și-a asumat după epoca de tristă amintire Chirilă gestiunea brandului numărul unu al orașului. De vreo doi ani de zile, edilul șef îi dă lecții de management italianului și în mare parte are dreptate, doar că în loc să dea din gură, iar astăzi să pună bomboana de pe colivă, ar fi putut să-i trimită la poartă, uzitând de mijloace specifice la dispoziția oricărui primar din țara asta, vreo 4-5 sponsori.
Acum, Catanzariti a ajuns la fundul sacului, Marțian se dovedește tot mai neserios, așa că datoriile de aproximativ 450 de mii de euro vor sufoca până la moarte clubul din Calea Aurel Vlaicu. Și, în afara suporterilor, nimeni nu va pare să fie cu adevărat afectat că Aradul nu mai avea echipă în ediția viitoare a Ligii a II-a. Dimpotrivă, se fac planuri pentru resuscitarea aceleași UTA din eșalonul patru. De la zero, fără datorii, cu jucători arădeni mai ales din curtea celor de la Atletico care se vor exprima pe arena „Francisc Neuman”. Suporter Club UTA ar legitima noua construcție alipind sigla, culorile și palmaresul, numai că fanii nu par să agreeze un astfel de troc.
Arădenii, respectiv fanii care urmăresc îndeaproape activitatea „Bătrânei Doamne” nu sunt proști și mai au și ținere de minte. Cu Ghiță Falcă primar, brandul numărul unu al Aradului a atins deja culmea rușinii în 2006, când a retrogradat pentru prima oară în Liga a III-a. Și atunci, s-a vorbit despre un scenariu bine legat, în așa fel încât edilul să se cațere pe calul alb odată cu descălecarea lui Nicolae Bara la Arad. A venit și Sandu Ion în schemă și UTA s-a făcut brusc prim-divizionară pe munca Salontei.
Cam la fel se întâmplă și acum. Clubul e lăsat să moară, pentru ca ideile lui Falcă despre fotbal să prindă contur prin rețeta de succes Atletico. Nici măcar de o investiție prea mare nu este nevoie, căci UTA – Atletico în Liga a IV-a va trăi în mare parte din banii alocați de autoritățile locale prin ONG-ul „UTA – Bătrâna Doamnă”. Locul este și el asigurat de „satelitul” UTA II, iar dacă – totuși – prima echipă naufragiază, AJF-ul va găsi fără probleme o po­ziție călduță în primul eșalon județean.
Zis și făcut, nici măcar de implicarea lui Marius Țucudean (care în continuare vrea să stea departe de campionatele de seniori) nu e nevoie. Cel puțin în Liga a IV-a, UTA – Atletico se poate descurca cu banii de la ONG-ul „UTA – Bătrâna Doamnă”, dar și alte surse pe care un manager abil ca Alexandru Meszar le va accesa cu siguranță. Dar, va beneficia noua construcție de creditul suporterilor? Răspunde Dan Proca, unul dintre liderii SCU: „Vom cântări atent și această posibilitate, e devreme să spunem dacă vom acorda palmaresul, culorile și stema acestei noi UTA, dacă ea va exista cu adevărat. Obiectivul nostru rămâne salvarea clubului care trebuie să înceapă un nou campionat în Liga a II-a. Astăzi nu ne interesează altceva”.
În fine, mai există un aspect pe care „oficialii” noii grupări par să-l omită. În cazul în care UTA lui Gio și Marțian falimentează și clubul e dezafiliat, cine ne garantează că în vara anului următor o altă UTA va fi lăsată să promoveze? Și asta cinci sezoane de acum înainte. Poate, dacă Mircea Sandu ar fi câștigat un nou mandat la șefia FRF s-ar fi putut și asta, însă e greu de crezut că Gică Popescu își va începe „domnia” la Casa Fotbalului făcând compromisuri.
În fine, întâmplător sau nu, din cei 68 de ani ai glorioasei sale existențe, ultimii şapte ar fi cu adevărat umilitori pentru cea mai titrată echipă din Provincie. În 2006, clubul ajungea în Liga a III-a, iar acum, în 2013, cică ar putea să plece din Liga a IV-a. Din anul 2004, primarul Aradului este Gheorghe Falcă și încă nu i-a crăpat obrazul…

Recomandările redacției