torokAlpinistul arădean Zsolt Torok, alături de colegii săi din Expediţia „Nanga Parbat 2013”, a început ascensiunea spre vârful „Muntelui Golaş”, aflându-se la o altitudine de 7.300-7.400 metri.
Zsolt i-a comunicat soţiei sale Mi­nerva că „ascensiunea până în tabăra 5 a fost din nou, una dificilă, îngreunată de vânt puternic” şi că joi sau vineri, va începe să urce spre vârf.
Înainte de a începe ascensiunea spre vârf, cei patru alpinişti au făcut o căţărare pe gheaţă albastră, după o noapte cu vânt puternic care i-a împiedicat să doarmă. „Despre traversare mi-a spus Zsolt că a fost dificilă. Au găsit un loc potrivit de cort. Nu a ştiut să-mi spună exact la ce altitudine sunt, însă nu au urcat mult în altitudine, fiind probabil pe la 7.300-7.400 metri. Sunt foarte obosiţi acum după noaptea nedormită şi efortul de la traversare”, a scris Minerva, pe pagina de internet a soţului său.
Alpiniştii au ales să folosească încă o tabără din cauza distanţei foarte mari dintre ultima tabără şi vârf şi luând în considerare şi retragerea.
Expediţia „Nanga Parbat 2013” a început în 5 iunie, iar alpiniştii, Marius Gane, Zsolt Torok, Bruno Adamcsek, Teo Vlad şi Aurel Sălăşan, au trăit un moment dificil, la sfârşitul lunii trecute, când au fost prinşi într-o zonă de conflict din Pakistan, devenind ţintele tali­banilor. În timp ce echipa românească se afla în ascensiunea muntelui şi echiparea rutei, pe partea cealaltă a muntelui, în Tabăra de Bază Nanga Parbat, versantul Diamir, a avut loc un atac terorist, ale cărui victime au fost 11 alpinişti. Însă, cei patru alpinişti români, printre care şi Zsolt Torok, au scăpat cu bine de această încercare şi au conti­nuat expediţia.
Nanga Parbat, care înseamnă „Mun­tele Golaş” în limba Urdu, este al  nouălea munte ca înălţime din lume. Vârful Nanga Parbat are 8.126 metri. Multiplele tentative nereuşite de a urca muntele dovedeşte ca este unul din cele mai dificile vârfuri himalayene. Chiar şi astăzi ascensiunea pe „Muntele Golaş” este considerată periculoasă şi dificilă. În timp ce peste 2.000 de oameni au urcat Everestul, doar aproximativ 200 au reusit atingerea vârfului Nanga Parbat.
(Ş.M.)

Recomandările redacției