cuplu_love_despartireIubirea a fost întotdeauna un subiect de maxim interes pentru noi toți. Pentru că reprezintă unul dintre idealurile umanității, iubirea, nu avea cum să nu ajungă sub lupă marilor cercetători ai lumii, fiind studiată sub toate aspectele ei (cum ajungi să iubești o persoană, trăirile pe care le ai atunci când ești îndrăgostit, conflicte de cuplu, despărțiri).

Triunghiul iubirii

În 1986, psihologul Robert Sternberg propunea o viziune inedită asupra iubirii cunoscută sub numele de ‘Teoria Triunghiulară a Iubirii”, pornind de la trei componente de bază ale relațiilor interpersonale: intimitatea, pasiunea și angajamentul. El definea intimitatea că fiind legătură emoțională dintre două persoane, încrederea și cunoașterea profundă a celuilalt. Pentru Sternberg, pasiunea reprezintă o puternică dorință emoțională și sexuală, involuntară, care dă naștere unor sentimente pozitive(fericire, exaltare), dar și negative(gânduri negative, disperare, iritare)și care poate fi adusă ușor la viață dar tot atât de repede poate fi și stinsă. Sternberg apreciază că angajamentul într-o relație reprezintă singură parte logică a iubirii, fiind factorul decisiv al relației, prin care persoană în cauza decide dacă va continuă relația sau îi va pune capăt. Potrivit lui Sternberg, absența tutoturor acestor trei componente într-o relație duce, inevitabil, la separarea partenerilor.

Iubirea da nastere unor pasiuni si emotii unice in viata unui om si de aceea creeaza dependenta. Acesta este motivul pentru care in momentul unei despartiri ne simtim confuzi, singuri, tristi si fara un tel in viata. Unele relatii incep furtunos si se termina la fel, altele se incheie intr-un mod elegant si de comun acord, iar altele nu sunt incheiate niciodata, ramanad pe vecie in inima noastra. Orice despartire este grea si fiecare dintre cei doi parteneri sufera deopotriva. Ca intotdeauna va exista o persoana care sufera mai mult, este lucru cert, dar care sa fie oare?

De ce ne dorim sa trecem cat mai repede peste o despartire

Dupa o despartire ne simtim diferiti, suferim in tacere sau ne exteriorizam, dar intotdeauna incercam sa ramanem conectati cu persoana care ne-a fost pana de curand partener de viata. Un studiu realizat de catre antropoloaga Helen Fisher de la Universitatea Rutgers a demonstrat ca oamenii se simt lezati in orgoliu propriu atunci cand sunt pusi fata in fata cu sentimentul de respingere sau de abandon, fie el chiar si din partea unor straini. Pe parcursul experimentului, participantii, au fost pusi sa vizioneze imagini cu fosti parteneri, conectati fiind la un aparat RMN, iar rezultatele au reliefat ca subiectii au experimentat trairi precum motivarea, dependenta, tristetea, jalea, depresia cronica, recompensa si tulburarea obsesiv- compulsiva. Specialistii sustin ca toate aceste sentimente reprezinta motivele pentru care ne dorim cu atata ardoare sa ne refacem viata si sa trecem cat mai repede peste o despartire.

De ce barbatii suporta mai greu o despartire

Dar cine sufera mai mult in urma unei despartiri, barbatul sau femeia? Cele mai recente studii in domeniu atesta faptul ca barbatii sufera mai mult decat femeile in momentul unei despartiri. Desi in prima instanta ar putea sa ni se para hilar, pentru ca nu sunt multi cei care recunosc faptul ca au suferit din dragoste, specialistii de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord sustin ca tinerii nefericiti in dragoste sunt mai coplesiti de un esec sentimental decat populatia feminina de aceeasi varsta. Pentru majoritatea barbatilor tineri, partenera lor de viata reprezinta prima sursa de intimitate fizica si emotionala, spre deosebire de tinerele de aceeasi varsta, care au cunoscut deja trairile afective alaturi de familie si prieteni apropiati. Este logic, deci, motivul pentru care ei sufera mai mult decat femeile atunci cand se despart de unica sursa de intimitate din viata lor. In urma studiului la care au participat peste 1.000 de celibatari cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, s-a constatat faptul ca barbatii se simt vulnerabili si devastati in urma unei despartiri, insa aceste trairi sunt mascate de orgoliul lor, care nu le permite sa se exteriorizeze. Spre deosebire de femei, care intra in depresie in urma unei rupturi emotionale de acest gen, barbatii aleg de cele mai multe ori sa isi vindece suferinta prin abuz de alcool sau substante toxico-dependente.

 

SURSA: http://www.e-joy.ro/

Recomandările redacției