Chiar dacă acest an nu este considerat unul de cotitură în depăşirea crizei economice, situaţia din mediul economic arată contrariul. Statisticile oficiale arată că în primele şase luni ale anului mii de firme şi companii şi-au închis porţile definitiv sau temporar. Situaţia din sectorul IMM-urilor confirmă că, în continuare, sute de agenţi economici dau bir cu fugiţii şi aleg să declare faliment, din cauza lipsei de bani. Potrivit datelor de la Oficiul pentru Registrul Comerţului (ONRC) numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în prima jumătate a anului este chiar mai mare decât anul trecut.
Un număr de 1.026 de radieri vo­luntare de societăţi au fost înregistrate Registrul Comerţului Arad, de la începutul anului şi până la începutul acestei luni. În primele şase luni din 2012, numărul radierilor voluntare în judeţ a fost de 1.076.
La capitolul suspendări de activitate trebuie spus că că în şase luni  s-au suspendat 364 de firme, faţă de 339 anul trecut. Cu alte cuvinte, anul 2013 nu este deloc mai bun pentru afaceri şi investiţii, fapt confirmat de statistici. Nu în ultimul rând, ONRC a mai înregistrat şi 229 de dizolvări, faţă de 232 anul trecut.
Trebuie spus că Aradul nu stă mai bine nici la capitolul noi afaceri. În şase luni ale anului acesta, ONRC a centralizat un numpr de 1.419 înmatriculări de noi societăţi şi persoane fizice autorizate. În aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat 1.462 de înmatriculări. În 2011, peste 2.000 de firme şi companii arădene au falimentat, ori şi-au închis pentru o perioadă porţile. Vorbim de peste 800 de suspendări de activitate şi peste 1.500 de radieri voluntare.
Veştile bune vin din statistica referitoare la numărul comercianţilor activi din punct de vedere economic. Aradul are mai mulţi agenţi economici decât anul trecut şi anume, 23.216, faţă de 21.839 la jumătatea anului trecut.

Recomandările redacției