Mărimea profiturilor nu a trecut neobservată la Washington, unde senatorul democrat Sherrod Brown i-a sugerat preşedintelui Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, să nu cedeze apelurilor bancherilor de a relaxa reglementările bancare, relatează Financial Times.

„Nu este o surpriză că mega-băncilor le merge atât de bine. Totuşi, continuă să susţină că reglementările noi le omoară”, a spus senatorul.

Investitorii au fost din nou atraşi de sectorul bancar, care până nu demult avea probleme din cauza activelor toxice şi a reglementărilor nou introduse, astfel că acţiunile Bank of America şi Morgan Stanley şi-au dublat valoarea în ultimele 12 luni.

Pe de altă parte, băncile nu mai sunt aceleaşi după criză. JP Morgan a preluat Bear Stearns şi Washington Mutual, iar Bank of America a cumpărat Merrill Lynch. Băncile care nu au fost transformate de fuziuni au suferit restructurări masive.

Instituţiile financiare au cheltuit zeci de miliarde de dolari pe achiziţii, acorduri de închidere a litigiilor şi reevaluarea în scădere a activelor, pentru a reveni la nivelurile de profit anterioare crizei.

Potrivit analizelor Goldman Sachs, 90% dintre bănci au raportat profituri peste estimări în trimestrul al doilea, iar 70% dintre acestea au depăşit aşteptările şi în privinţa veniturilor.

 

 

Recomandările redacției