Fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, care a solicitat azil temporar în Rusia, nu a primit încă nicio confirmare din partea Serviciului Federal rus pentru Migraţie că dosarul său a fost luat spre examinare şi că poate părăsi zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde se află blocat de aproape o lună, a declarat luni avocatul său Anatoli Kucerena, citat de agenţia rusă de presă Ria Novosti.

‘Până în prezent, nu avem nicio veste de la Serviciul pentru Migraţie. Snowden nu a primit vreo confirmare că cererea sa a fost luată spre examinare’, a reiterat avocatul rus.

Fostul asistent tehnic al CIA Edward Snowden a făcut publice informaţii secrete despre programele de interceptare a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet de către serviciile secrete americane, declanşând un imens scandal internaţional prin dezvăluirile sale. El a fugit din SUA la Hong Kong, iar de acolo a sosit la 23 iunie la Moscova. În prezent, este practic sechestrat în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo pe care nu o poate părăsi din cauza că nu are asupra sa niciun act de identitate valabil. Paşaportul său a fost anulat de guvernul SUA, care cere insistent Moscovei extrădarea sa.

Săptămâna trecută, media ruse au informat că Serviciul Federal de Migraţie a primit cererea de azil temporar din partea lui Snowden şi o va supune examinării în termenul stabilit de lege.

 

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu)

 

Recomandările redacției