pacienta_si_medic_doctorCancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei şi provoacă cea mai mare rată de mortalitate în rândul acestora. Cu atât mai important este să aflăm că au apărut, şi la noi, metode revoluţionare de investigaţie, care depistează pericolul foarte de timpuriu şi sporesc, astfel, şansele de vindecare, chiar şi până la 100%. Aşa cum este cazul testului Pap Halo pentru sân.

Cancerul mamar reprezintă 26% din toate formele de cancer care pot afecta femeile. Deşi el provoacă, în întreaga lume, cea mai mare rată de mortalitate prin cancer la reprezentantele sexului frumos, depinde doar de ele însele să prevenim situaţiile extreme. Le ajută şi faptul că această maladie are o rată de vindecare foarte mare, dacă este depistată precoce, dar şi existenţa unor tehnici de investigaţie revoluţionare, care semnalează pericolul cu maximă acurateţe.

Când cancerul este descoperit timpuriu, adică în perioada cât rămâne localizat în sân (stadiul 0 sau 1), rata de supravieţuire este de aproape 100%, dă asigurări dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, doctor în ştiinţe medicale.

Procedura durează doar câteva minute

Fondatoarea unei clinici bucureştene dedicate sănătăţii femeilor, dr. Teodorescu are o veste bună, de ultimă oră: „Acum putem identifica cu uşurinţă dacă o pacientă prezintă un risc ridicat de dezvoltare a cancerului la sân, folosind un test simplu şi de încredere, care durează doar câteva minute”.

Este vorba despre un dispozitiv de ultimă generaţie, recent apărut în România, cu ajutorul căruia se efectuează testul Papanicolau HALO – cea mai nouă metodă de screening a cancerului la sân.

Testul Pap HALO pentru sân este prima şi unica metodă complet automatizată, non-invazivă, pentru screening şi pentru monitorizarea femeilor asimptomatice de orice vârstă. Este o cale simplă şi eficientă pentru evaluarea de rutină şi managementul sănătăţii pacientelor.

Oare doare?!

Testul HALO are acelaşi rol în depistarea cancerului la sân ca şi testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin. Acesta presupune efectuarea unui examen citologic al secreţiei mamare, pentru depistarea precoce a anomaliilor celulare premaligne sau maligne.

HALO utilizează o tehnologie de ultimă generaţie pentru a preleva o cantitate mică de fluid din mamelon, rapid. Dispozitivul utilizează o combinaţie de căldură, sucţiune şi masaj pentru a extrage fluid mamelonar ductal, întregul proces fiind nedureros (aviz femeilor care suportă cu greu mamografia!).

Se efectuează la orice vârstă

HALO este recomandat a fi efectuat anual, împreună cu testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, tuturor femeilor, indiferent de varsta, chiar daca nu prezinta simptome sau secreţie mamară.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției